Tesla dani – program


Muzej Nikole Tesle (Krunska 51), 7-12. jul, 10.00 – 18.00

Muzej Nikole Tesle vam za Teslin rođendan, 10. jula, poklanja besplatan ulaz! Osim obilaska stalne muzejske postavke i upoznavanja sa najpoznatijim Teslinim izumima koji su izmenili sliku savremene tehnološke civilizacije, posetioci će moći da vide i izložbu „Nikola Tesla i Hugo Gernsback – saradnja dva velika stvaraoca i vizionara“.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu (Bulevar kralja Aleksandra 73), četvrtak, 9. jul

Obilazak stogodišnjih kabineta ETF-a, 17.00

Kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem, saznaćete na saznajte na neobičnoj turi kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta.

Predavanje „Život i delo Nikole Tesle“, 18.00

Predavanje će održati prof. Milic Stojić, veliki poznavalac Nikole Tesle. On će se posebno osvrnuti na poreklo i životni put Nikole Tesle od Gospića, Graca, Maribora, Praga, Budimpešte, Pariza, Strazbura do Sjedinjenih Američkih Država, na pronalazak indukcionog motora i doprinos razvoju polifaznog sistema naizmeničnih struja, razvoj struja visokih učestanosti, Teslin transformator, patente Nikole Tesle u korišćenju visokofrekventnih naizmeničnih struja i mašinskoj industriji, ulogu Đorđa Stanojevića u promovisanju dela Nikole Tesle u Kraljevini Srbiji. Više o zanimljivim temama koje će biti obuhvaćene predavanjem možete pročitati OVDE.

Mladi za turizam

Specijalna besplatna vođenja po Elektrotehničkom fakultetu i starim kabinetima, uz priču o Putevima Tesle, poklanjaju vam Mladi za turizam! Okupljanje grupe je u četvrtak, 9. jula u 16.30 kod spomenika Nikoli Tesli ispred ETF-a. Možete se prijaviti za turu putem imejla info@mladizaturizam.rs. Prijava je obavezna jer je broj mesta ograničen!


Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ (Bulevar kralja Aleksandra 71) 6-11. jul, od 10.00 do 14.00

Izložba knjiga o Tesli i elektronska izložba „Đorđe Stanojević – rektor koji je osvetlio Beograd“, koja prezentuje celovit skup digitalnih materijala o Đorđu Stanojeviću (1858–1921), rektoru Univerziteta u Beogradu, pioniru elektrifikacije Srbije i Teslinom prijatelju, zahvaljujući kome je Beograd 1893. bio jedan od prvih gradova na svetu sa javnim električnim osvetljenjem. Dvojezična izložba, na srpskom i engleskom jeziku, domaćoj i svetskoj javnosti prezentuje, pored ostalih materijala, i digitalizovane kopije knjiga Đorđa Stanojevića, od kojih su neke pravi biseri našeg kulturnog nasleđa.

Tesla Adrenalin Escape Room po specijalnim cenama!, 6-12. jul

U Beograd je napokon stigao novi vid zabave koji je godinama hit u svetu, i to inspirisan Nikolom Teslom! Uđite duboko u um Nikole Tesle i izgubite se u genijalnom i čudesnom svetu koji je stvorio. Nikola Tesla je dao svetu naizmeničnu struju, radio, X-zrake, daljinsko upravljanje i još mnogo toga. Sada, Tesla vas izaziva – „Možete ući u moj um, ali nikada ne možete izaći!“ Pa, možete li?! U timovima od dve do šest osoba testirajte svoje veštine, timski rad i detektivski duh! Rešite skrivene zagonetke i prepreke u roku od 60 minuta kako biste izašli iz misteriozne zaključane sobe. Jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje ne treba propustiti čeka vas u Siminoj 9a. U okviru Tesla dana, sve ovo vas očekuje po specijalnim cenama, zakažite 065/2259-899 što pre na vaš termin!

Promotivni karavan „Moja Srbija“ posvećen Putevima Tesle, Kragujevac, Beograd; 10-11. jul

Promotivni karavan „Moja Srbija“, deo istoimene kampanje Turističke organizacije Srbije namenjene domaćim gostima u cilju predstavljanja ponude Srbije u letnjem periodu, biće 10. i 11. jula posvećen Nikoli Tesli.

Turistička organizacija Srbije poziva domaće goste da svoj letnji odmor ili njegov deo provedu na destinacijama širom Srbije. Uz ozvučenje i nastupe DJ-a biće deljenji turistički promotivni materijali TOS-a, suveniri, baloni, olovke i zastavice sa natpisom „Moja Srbija“. Svaka lokalna turistička organizacija, kao jedan od najjačih turističkih aduta, predstaviće kroz degustaciju karakteristične lokalne specijalitete. U pomenutim gradovima, pored samih domaćina, predstaviće se i destinacije koje gravitiraju ka tom gradu, kako bi  zajednički predstavlili svoju regionalnu ponudu a sve u kontekstu grupisanja po programu „52 vikenda u Srbiji“, jedne od publikacija Turističke organizacije Srbije. Deo karavana biće i kviz znanja „Koliko poznaješ Srbiju“, koji će istaći znamenitosti Puteva Tesle, a najsrećnijim posetiocima obezbediti nezaboravan doživljaj leta 2015 u Srbiji.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4), 7-12. jul

Izložba dečjih radova posvećenih Nikoli Tesli i inspirisanih velikim naučnikom. Postavka se može pogledati do kraja meseca. Svečano otvaranje je zakazano za utorak, 7. jul.

Likovna radionica za decu, koja se inače održava svake subote u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, namenjena je deci uzrasta od 4-14 godina. U njoj se neguje dečiji likovni izraz, podstiče kreativnost, razvija osećaj za lepo, neguje senzibilitet svakog deteta, ali i osećaj za timski rad i prijateljstvo. Pored redovnih aktivnosti, Likovna radionica učestvuje na svim aktuelnim dečijim izložbama i umetničkim manifestacijama na kojima deca osvajaju brojne nagrade i priznanja. U protekloj sezoni Likovna radionica je osvojila 1. nagradu na Dečijem oktobarskom salonu (oktobar 2014, Muzej primenjene umetnosti). Voditelji radionice su Marko Vukša, akademski vajar, i Tamara Nedeljković Vukša, dipl.likovni pedagog i akademski umetnik, a gosti predavači su Valentina Savić, akademski slikar keramičar, i Kristina Ristić, akademski slikar.

Ove godine Likovna radionica se pridružuje Tesla danima i obeležavanju rođendana Nikole Tesle. Deca su za tu priliku slikala njega i njegove eksprimente, koji ce činiti poseban segment izložbe.

Info centar Turističke organizacije Beograda (Knez Mihailova 5), 6-12. jul

Vratite se kroz vreme u dan kada je tada već slavni naučnik Nikola Tesla posetio Beograd. Tura počinje ispred Muzeja Nikole Tesle, nastavlja se obilaskom stogodišnjih kabineta ETF-a i „Beograda iz ugla Nikole Tesle“ (Stari dvor, gde je Aleksandar Obrenović primio Teslu, Narodni muzej u kome se poznati naučnik zadržao čak dva sata, Kalemegdan na kome je priređen veliki koncert Tesli u cast, Rektorat u kome jeodržao govor), zatim predahom uz  specijalni kolač „elektricitet“ sa Tesla menija hotela Square Nine i, na kraju, predviđen je obilazak Muzeja nauke i tehnike, koji je u zgradi prve beogradske elektrane.

Tura uključuje tri muzeja, prevoz mini-busom i opuštanje uz kolač u hotelu Square Nine. U Info centru TOB-a tokom Tesla dana možete kupiti karte za ovu jedinstvenu turu sa specijalnim popustom. Uz svaku kartu dobićete na poklon i TeslaWays brošuru i mape „Putevima Tesle kroz Beograd“ i „Beograd iz ugla Nikole Tesle“!

Specijano za Teslin rođendan će i izlog Info centra TOB-a biti u znaku Puteva Tesle 🙂

Turistička organizacija Niša

Obilazak stogodišnje hidroelektrane Sveta Petka – Hidroelektrana „Sveta Petka“ svečano je otvorena 21. januara 1908. Zanimljivo je da od te 1908. na njoj nije bilo značajnijih radova. Sve je isto kao i pre jednog veka. Više o hidroelektrani pročitajte OVDE

Možete se prijaviti na brojeve telefona +381 18 250 222, +381 18 520 117 ili imejl vladimir@visitnis.com

Narodni muzej Leskovca

Veče posvećeno Tesli, koje već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca. Centrali događaj u Leskovcu biće 10. jula u podne, na Teslin rođendan, kada će svečano biti otkrivena stalna bronzana biste Nikole Tesle u Narodnom muzeju Leskovca, kao deo stalene postavke ovog muzeja. U galeriji Muzeja biće izložba posvećena Nikoli Tesli, a u kongresnoj sali će se prikazivati filmovi o Tesli. Biće reči i o raznim projektima Udruženja Teslin toranj u Srbiji.
Posetioci će moći da vide i deo stalne postavke Muzeja koji govori o hidroelektrani Vučje i industriji u Leskovcu, srpskom Mančesteru.

Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori

Tesla Global Forum je festival koji se svake godine održava na više različitih lokacija u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, kako bi se obeležio datum Teslinog rođenja, 10. jul, u prisustvu predstavnika javnih institucija, studenata, naučnika, profesora, umetnika i drugih prijatelja udruženja.

Agendu ovogodišnjeg Foruma možete preuzeti OVDE.

Narodni muzej Užice i MHE Pod gradom 9.00 – 17.00

Besplatan obilazak najstarije hidroelektrane u Srbiji sagrađene prema Teslinim principima; Avgusta 1900, samo četiri godine posle hidroelektrane na Nijagari, zahuktala se mala hidroelektrana u Užicu. Tkačka radionica je postala prvi industrijski objekat u Srbiji koji je za pogon svojih mašina koristio struju, a Užice je dobilo električno osvetljenje. Užičani su gledali u neverici, ubeđeni da se obistinilo predskazanje Mitra Tarabića da će „sinuti viđelo s rijeke“.

Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne! Obratite se Zagorki Milićević na 063/341-024 ili putem imejlazaganmt@gmail.com i nmuzejinfouzice@open.telekom.rs

U okviru Tesla dana i Negotinskog leta, u Negotinu će biti organizovano više zanimljivih događaja.

Elektrodistribucija u Negotinu
(Trg Đorđa Stanojevića 3/II) 9.00 – 19.00

U rodnom mestu Đorđa Stanojevića nalazi se spomen soba posvećena ovom velikom srpskom naučniku, Stanojević je bio astrofizičar, profesor i rektor na Velikoj školi u Beogradu, čovek zaslužan za elektrifikaciju Srbije, ali i za dolazak Tesle u Beograd.

Prijave Krunislavu Markoviću, direktoru Elektrodistribucije Negotin, ili Milillančetu Brankoviću na 019/542-522.

Obilasci hidroelektrane Đerdap 2

Posetioci će obići hidroelektranu, posetiti vidikovac, ali i moći da vide film o Teslinom životu i delu, koji je ustupio Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Takođe, biće u prilici da vide i kako funkcioniše replika Teslinog transformatora, koju su na osnovu dokumentacije Muzeja Nikole Tesle u Beogradu izradili inženjeri negotinske Hidroelektrane. Pored Beograda i Negotina, u regionu ovaj transformator postoji još i u Smiljanu, Teslinom rodnom mestu.
Đergap 2 će 6. jula 2015. posetiti najbolji đaci opštine Negotin, đaci generacije i osvajači jednog od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a 8. jula članovi Odreda izviđača „Dunavski vukovi“. Za sve ostale zainteresovane za obilazak rezervisan je termin 10. jula, baš na rođendan Nikole Tesle.

Hol Opštine NegotinIzložba Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, koja će na sam dan rođenja Nikole Tesle – 10. jula, biti izložena na otvorenom, u centru grada.

Pupinova kuća, 10.00 – 17.00

Besplatan obilazak Pupinovog zavičajnog kompleksa u Idvoru 10. jula, za rođendan Nikole Tesle! Tesla i Pupin će zajedno uspeti da naprave pronalazak koji će zaustaviti rat i Tesla i Pupin kuju planove za mir u svetu, samo su dva od 1.500 novinskih članaka koji povezuju Teslu i Pupina, savremenike i večite rivale. Nova izložba u Zavičajnom kompleksu Mihajlo Idvorski Pupin pokazije i kako dva najpoznatija srpska pronalazača spaja odnos prema tradiciji, ljubav prema umetnosti, ali i prema majci, koja je obojici bila veliki uzor i podrška. U Idvoru je kuća u kojoj je Pupin rođen, crkva u kojoj je kršten, škola gde je naučio da čita i piše, njegova zadužbina i grob njegovih roditelja Koste i Olimpijade.

Sportsko turistički centar Bajina Bašta

Poseta maloj hidroelektrani Vrelo i hidroelektrani Bajina Bašta

SELO VELEBIT

Premijerno na Tesla danima je i ličko selo Velebit nadomak Subotice. Kao dan ovog jedinstvenog sela obeležava se baš 10. jul, rođendan Nikole Tesle, kao emotivna veza sa nekadašnjim zavičajem ovdašnjih stanovnika. Ovde možete probati pravi lički doručak (police, basa, sir škripavac, uštipci, palenta sa kiselim mlekom…) ili lički ručak (kupus imeso, pogača, kuvani krompir, uštipci), prošetati stazom zdravlja pored Akumulacionog jezera Velebit, odnosno obići Kapetanski rit – ribnjak (stanište velikog broja ptica). Poseta Zavičajnoj kući „Ćemer“ sa druženjem – (ličko prelo) uz priče druge generacije osnivača sela i prezentacija vezenih peškira kao suvenira Zavičajne kuće „Ćemer“, deo su svakog Dana sela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.