Naslovna » Volim Beograd » Terazije – trg i ulica

Terazije – trg i ulica

Beograd - Hotel Moskva, Terazije (foto: Goran Čakmazović)
Beograd – Hotel Moskva, Terazije (foto: Goran Čakmazović)

Trg Terazije jedan je od centralnih gradskih prostora, a naziv Terazije, koji se nekada odnosio na kulu turskog vodovoda, sigurno je najpoznatiji beogradski pojam.

Boravak na Terazijama, ipak, otvara pitanje – šta je moguće učiniti za ovu zonu kako bi postala malo više trg, a malo manje prometna ulica, sa automobilima i brojnim linijama javnog gradskog prevoza. Tako bi i u fasadama najlepših beogradskih zdanja moglo više da se uživa u laganoj šetnji.

Hotel „Moskva“ podignut 1906. godine kao investicija ruskog osiguravajućeg društva „Rosija“ dominira Terazijama. Na fasadi u stilu secesije bogatoj ukrasima i danas je na centralnom mestu reljefna kompozicija „Glorifikacija Rusije“, koja slavi privrednu i pomorsku moć Imperije.

Kamena Terazijska česma ispred hotela najstariji je objekat na Terazijama. Podignuta je u čast ponovnog dolaska na vlast kneza Miloša Obrenovića, sa inicijalima M.O. na sve četiri strane i godinom – 1860. Upravo od tada Trg Terazije i počinje da se formira, sade se kestenovi, postavlja prva drvena kaldrma u Beogradu, a nešto kasnije i fontana. Sačuvani objekti danas svedoče o nekadašnjem izgledu trga, koji je bio svojevrstan produžetak prostora oko Starog dvora, podignutog u isto vreme.

Vredi zastati i pažljivo pogledati zgradu Ministarstva pravde iz 1883. godine, Atelje fotografa Milana Jovanovića i Zgradu Smederevske banke sa fasadama u stilu secesije, reprezentativnu palatu „Atina“ beogradskog trgovca Đorđa Vuča i palatu „Anker“ sa lokalima u prizemlju, do nje. Zatim Krsmanovićevu kuću, u kojoj je, sticajem okolosti, 1918. godine proglašeno stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

I zdanja iz tridesetih godina XX veka, kada su Terazije „krenule u visinu“ i dobile Igumanovu palatu, hotele „Balkan“ i „Kasina“ i palatu „Albanija“, nekada najvišu na Balkanu.

Novo vreme donelo je podzemne prolaze, Spomenik rodoljubima pogubljenim 1941. godine, Pozorište na Terazijama, Terazijski tunel, Olimpijski sat koji pokazuje vreme do narednih Igara… I razigrani mozaik „Zaštitnik Terazija“, rad slikara Mladena Srbinovića, koji opominje da lepota Terazija zaslužuje staranje.

Parkovski prostor Terazijske terase još čeka da se na adekvatan način priključi okruženju i ulepša ga. Možda je upravo to prilika da Terazije postanu – malo više trg. (Katarina Vidaković, danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.