Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona: Perverznjakov vodič na otvaranju
Perverznjakov vodič kroz ideologiju
Perverznjakov vodič kroz ideologiju

Slobodna zona: Perverznjakov vodič na otvaranju

Deveti festival Slobodna zona otvoriće u četvrtak, 7. novembra od 20.00, film rediteljke Sofi Fajns Perverznjakov vodič kroz ideologiju u kome je narator i glavni junak slovenački filozofski superstar Slavoj Žižek.

„Elvis kulturne teorije“, kako Žižeka mnogi nazivaju, ponovo je u svom elementu i kao strastveni potrošač i kritičar pop kulture istražuje lice i naličje dominantnih ideologija savremenog doba. U našim filmskim fantazijama ideološki obrasci su duboko ukorenjeni – Žižek ih secira na primeru najvećih dela najperverznije od svih umetnosti – filma, i sam se pojavljujući u nekim od kultnih scena filmova Taksista, Paklena pomorandža, Priča sa zapadne strane, Mračni vitez ili Titanik i mnogih drugih.

Slavoj Žižek: Sloboda boli
Žižek u filmu Perverznjakov vodič (slično kao u Karpenterovom filmu Oni žive) gledaocima nudi pogled kroz „magične“ naočare posle koga ni jedan od ovih filmova više neće biti isti. Urnebesan i u isto vreme prepun provokativnih teza, Perverznjakov vodič kroz ideologiju otkriva koje religiozne po(r)uke kriju Moje pesme, moji snovi, ima li fašizma u filmu Ajkula i da li je film Oni žive jedno od najvećih zaboravljenih remek-dela holivudske levice? Snovi mogu biti opasni, kaže Žižek, a mi smo direktno odgovorni za ono što sanjamo (i želimo).

Uz malu pomoć prijatelja – Hegela, Frojda i Lakana – Žižek suvereno raskrinkava ideološke zamke koje se kriju u naizgled običnim predmetima – Kinder jajetu, na primer. Iako mu se u naučnim krugovima često spočitava neozbiljnost, a pojedini kritičari govore da su njegove retoričke bravure sračunate da zaprepaste, slude, zavedu i na kraju potpuno opčine čitaoce / gledaoce kako bi postali Žižekovi slepi obožavaoci, Perverznjakov vodič kroz ideologiju je prava poslastica za ljubitelje filma.

Ali, uprkos slatkoj spoljašnjosti (da se još jednom poslužimo Žižekovom metaforom sa čokoladim jajetom), ovaj film se sasvim ozbiljno bavi suštinom – granicama i odsustvom slobode u demokratskim društvima, represijom, suptilnim sredstvima kontrole i formiranja mišljenja većine, nevidljivim mehanizmima kojim države vladaju pojedincima i otupljuju oštricu kritičkog mišljenja.

U prilog tome govori i činjenica da je Britanska kraljevska opera (Royal Opera House) u januaru 2013. objavila da će za potrebe ove kuće nastati čak četiri opere (!) inspirisane Žižekovim delima. Sloboda boli. (danubeogradu.rs)

Pročitajte sve o Slobodnoj zoni 2013 OVDE!

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.