Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Top 7 prejedanja u Beogradu
Top lista prejedanja - Burger House
Top lista prejedanja - Burger House

Top 7 prejedanja u Beogradu

Prejedanja… U poplavi tekstova o zdravoj ishrani, dijetama, brzom mršavljenju, najboljim sportskim aktivnostima, usudili smo se da napravimo top listu najboljih prejedanja u Beogradu.

Naravno, da smo sastavljali listu pre mesec dana verovatno bi se razlikovala od ove – sve je do trenutne inspiracije…

7. Plan za prejedanje je dobar, a počinje na uglu Takovske i Cvijićeve kod čika Mileta. Kažu da najbolje roštilja u gradu. E, pa: nameračili ste se na njegovu pljeskavicu od pola kile. Što je još gore (ili bolje) nije baš pola kile, već precizno: 550 grama! Dodaćete luk i ljutu papričicu. Ne brinite, oporavićete se za dva, tri dana!

6. Kad se pomisli na prežderavanje od palačinki ode se u Glumac kod Narodnog pozorišta. Kad se naruči slatka ili slana palačinka scena je maltene ista. Dobijete debelo punjenu palačinku (na filu se ovde ne štedi, bez obzira na narudžbinu) na tanjiru. Podignete obrve u znak neverice i počnete sa jelom. Predstava počinje kad pojedete pola. U vama se odvija borba: preukusna je ali ne možete da pojedete celu, ali toliko je ukusna da želite da je pojedete celu! Šta da radite?! Još samo jedan zalogaj. Glumite u Glumcu da vam je dobro, ali vas znoj sa čela odaje. Ne možete više ni zalogaj, ali jednostavno – morate! Prejeli ste se opet!

5. Ne bojte se! Ako dođete u Aberdarevu, neće vas snimati ekipa sa RTS-a iako ste hrabri i odlučni da smažete hot dog od pola metra. Nije samo u pitanju pola metra viršli već i zemička, ali i prilozi. Preporučujemo, na po deset centimetara: red pileće salate, paradajz, pa red susam salate, majonez i senf, pa zelenu salatu i zapečenu hrskavu slaninu. Dovoljno za implodiranje! Neka nam se jave oni koji su sami pojeli hot dog od pola metra sa svim nabrojanim prilozima! Da čestitamo!

4. U Institutu… A, pardon! Ne nekakvom za mentalno zdravlje ili poremećaje u ishrani, već u onom pravom – Institutu za burger, prase i gulaš u Maršala Birjuzova… Dakle, u Institutu smo naručili 100% Beefsteak Burger i oporavljali se danima. Dobro, malo gaziranog slatkog je ubrzalo probavu, ali nije baš pomogao slatki super kup. I što je još zanimljivo: došli smo ponovo u potpuno autentičan prostor u kome dominira kralj Elvis sa sve gitarom u (valjda) prirodnoj veličini. Da, da, fotkali smo se sa Elvisom!

Institut za burger prase i gulaš
Institut za burger prase i gulaš

3. Posle priprema kao za Beogradski maraton i posle savetovanja sa nutricionistom i posle potpunog brisanja memorije u vezi sa događajima vezanim za nutricionistu, zakoračili ste u Staru Hercegovinu. Konobar vas gleda sa podsmehom jer zna da ćete biti poraženi – već je danas imao nekoliko rizičnih prejedanja… Posle samo nekoliko minuta – pobeda mu je zagarantovana: naručujete srpsku čorbu, rebarca… pardon – rebra sa pečenim krompirom, ljute papričice i za kraj – potpuno bez kontrole – sveže masno-slasne tulumbe!

2. Ušli ste u Burger House. Naručili burger. Dok jedete, u Nikole Spasića 3 ulazi vaš najbolji prijatelj. Naručuje burger za sebe ali i (posle kratkog nagovaranja – dobio je 10 iz Teorije o društvenim promenama) naručuje i za vas… Pojeli ste i drugi burger. Jedva dišete. Jedete i mrvice iz tanjira. Jedva dišete i – razmišljate o premijum sendviču sa sitno seckanim biftekom, grilovanim lukom, grilovanim paprikama i istopljenom mocarelom. Pa, da li ste vi normalni??!!

1. Spremni ste. Posle dva dana gladovanja (da li je bilo dovoljno), došli ste kod tetke i zauzeli svoje mesto za stolom u uglu. Tetka donosi meze. Dok se smenjuje hrana pratimo tok vaših misli: „Pij kiselu vodu, samo kiselu vodu!… Uh, dobar ovaj sir! A tek pršuta! Uh! Ne preteruj sa mezetlukom!… Mmmm, miriše lepo! Samo jedna kutlača čorbe!… Što manje hleba! Dolaze sarme… Manje hleba! Manje hleba! Tri sarmice si već poj’o! Pa, dobro, nisu baš sarmice! ‘Ajde, može još jedna!… Ne zaboravi da posle prasetine ima i kolača, a tetka pravi odlične kolače!… Oooo, kako sam se oooomastio! Ma, moram još ovo rebarce, vid’ kako me je hipnotisalo!… Kisela za podrig!… Tako je! Sad možeš da smestiš kolač! E! Stop! Vidi onu krtinu!…“ I tako – uskoro ćete kući! A ni kolač niste probali… (danubeogradu.rs)

Prijaće vicevi posle jela – o Zemuncima, na primer!

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

9 komentari

  1. Niste vi jeli u CEVAPU u Brace Jerkovicu 😉

  2. Појео сам четири и по палачинке у Глумцу, од тога три слане, одједном. Нису толико огромне, ако је човек довољно гладан. 🙂

  3. Gril kod Ive

    Tacka

  4. E da, bas je dobar cevap u Jerkovicu,

    u ovom poredjenju moraju da budu lokali koji barem 10 godina rade.

    Pola ovoga mu dodje ko placena reklama .

    pozz

  5. Ekstremno glup tekst od strane nekoga ko je ili hipster ili nikad nije jeo brzu hranu.

  6. Nemate vi pojma! Karadjordjeva Å¡nicla u Srbiji na magistrali………..nije normalno….. nije ti dobro posle…….

  7. Sveeee 7 sam probao. Probajte, svaki dan bih jeo. A trenutno jedem karadjordjevu, odlicna je.

  8. Pljeskavica u takovskoj nista narocito, burger house takodje, hercegovina je nekad imala dobra rebarca sad su nikakva… Vrlo amaterski pristup.