Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kuća legata: Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite
Kuća legata: Pikaso - izbor dela iz Vollard Suite

Kuća legata: Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite

Od 19. januara (12.00) do 19. aprila u Kući legata (Knez Mihailova 46) biće otvorena izložba „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“.

Posle uspešne prošlogodišnje izložbe dela Salvadora Dalija, slovenačka galerija „Kos“ u saradnji sa beogradskom Kućom legata, publici će predstaviti Pikasa izložbom koja obuhvata čak 84 dela iz čuvenog Vollard Suite ciklusa.

Originalna postavka Vollard Suite obuhvata 27 listova koji sadrže različite teme i 73 lista podeljena u pet tematskih celina: Ljubavna bitka, Skulptorov atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara. U okviru postavke u Kući legata, publika ima priliku da pogleda odabranu selekciju, kao i originalne Pikasove tanjire, plakate, litografije, ali i retko izdanje umetnikove skicirke.

Prva serija ovih radova predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine.

„Veliki broj radova odlikuju neoklasični elementi i teme, a u njihovoj izradi Pikaso je koristio različite tehnike – od suve igle, akvatine do litografije. U okviru ovog ciklusa posebno važna je i tema Minotaura, koji za umetnika predstavlja idealnu vezu čoveka i životinje, i ujedno postaje njegov svojevrsni alter ego“, istakao je Leon Pogelšek, direktor i kustos Galerije „Kos“ i dodao: „Teme koje su predstavljene u celini Skulptorov atelje čine centalno mesto i motiv Vollard Suite i predstavljaju jedinstveni Pikasov dnevnik“.

Od otvaranja do poslednjih dana marta izložbu je videlo više od 11.000 posetilaca.
– Izuzetno nam je drago što je izložba naišla na tako dobar odziv kod publike, pa smo zajedno sa našim partnerima iz Kuće legata uspeli da produžimo njeno trajanje za još dve nedelje, kako bi svi zainteresovani imali priliku da pogledaju postavku o kojoj se toliko priča još od samog predstavljanja. Celokupna izložba ima pre svega edukativni karakter, sa ciljem da se publici približi Pikasova umetnost i svestranost u primeni različitih tehnika i formi stvaralačkog izražaja – istakao je Leon Pogelšek, direktor slovenačke Galerije „Kos“ i organizator izložbe.

Izložba: Pikaso...

Nekoliko radova otkriva teme koje u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu prolaze kao lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja. Najprisutnija tema koja se provlači kroz Vollard Suite jesu žene sa kojima je Pikaso bio u intimnoj vezi u momentu stvaranja. Ova veza je očigledna na nekoliko radova na kojima se ilustruju burni i strastni odnosi, kao i konflikti koje sa njima ima.

„Veliko nam je zadovoljstvo da je galerija Kuće legata ugostila još jednu sjajnu izložbu koja je neprocenjivo obogatila kulturnu scenu Beograda, ali i čitavog regiona. Pikaso je bio majstor u izražavanju kreativne slobode koja je jasno vidljiva na njegovim radovima, bez obzira na tehniku kojom se bavio. Vollard Suite je integralni deo obimnog umetničkog rada koji ilustruje njegovo impresivno majstorstvo grafičke izrade“, izjavio je Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata i istakao da su upravo Pikasova jedinstvenost i bogata umetnička produktivnost doprineli da on bude umetnik o kome se najviše diskutovalo u XX veku.

Izložba je otvorena za posetioce svakog dana, osim ponedeljka, od 10.00 do 21.00, u galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46). Cena ulaznice za odrasle je 500 RSD, dok je za učenike i studente, uz đačku knjižicu odnosno indeks, cena 250 RSD. (danubeogradu.rs)

Kuća legata: Pikaso - izbor dela iz Vollard Suite

 

Pikaso…

Pablo Ruiz Pikaso (25. oktobar 1881 – 8. april 1973) je bio svestrani španski umetnik i začetnik kubizma, jedan od najvećih i najuticajnijih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka.

Za crtanje je počeo da se interesuje veoma rano, u 11 godini. Njegov čitav stvaralački opus može se podeliti u nekoliko faza: plavo razdoblje (1901-1904), ružičasto razdoblje (1905-1907), doba pod uticajem afričke primitivne umetnosti (1908-1909), analitički kubizam (1909-1912) i sintetički kubizam (1912-1919). Takođe, Pikaso je dao značajan doprinos simbolizmu i nadrealizmu, a zajedno sa Žoržom Brakom stvorio je tehniku poznatu kao kolaž.

Neka od Pikasovih najpoznatijih dela su „Gospođica iz Avinjona“, „Porodica akrobata“, „Portret Ambroaza Volara“, „Žena sa gitarom“, „Dete sa golubicom u rukama“ i mnoga druga. Po Ginisovoj knjizi rekorda, naslikao je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i stvorio oko 300 skulptura.

Slikarstvo je samo drugi način da vodite dnevnik. (Pablo Pikaso)

Pikaso u Beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.