Naslovna » BG svaštara » Javno vođenje „Tragom otpora“

Javno vođenje „Tragom otpora“

Na trasi od Prirodno-matematičkog fakulteta do Trga Nikole Pašića u subotu, 13. avgusta od 17.00 do 19.00, biće organizovano javno vođenje „Tragom otpora“.

U okviru projekta „Poseta Starom Sajmištu – Merila i kriterijumi sećanja“, radna grupa koja je pripremila obilazak i pozvani govornici predstaviće nekoliko istorijskih lokacija stradanja i pružanja otpora fašističkom okupatoru i njegovim domaćim kolaboracionistima u centru Beogradu.

Polazeći od mesta na kome se nalazila zgrada bivše beogradske Opšte policije, kod PMF-a, iz čijeg je 4. odelenja nastala Specijalna policija, šetnja će se odvijati ulicama Kralja Petra I, Cara Lazara, Obilićev venac, Kolarčeva do Terazija i Trga Nikole Pašića.

Biće reči o predratnoj istoriji antifašističkog pokreta, o strukturi SKOJ-a i njihovim akcijama i diverzijama. O svojim sećanjima na četrdesete godine govoriće Mića Petrović, učesnik partizanskog pokreta. Biće reči o skrivanju Jevreja tokom okupacija, o otporu ženskog pokreta, zahtevima žena i njihovom uključenju u oružani otpor. Pored stradanja i pružanja otpora fašizmu pre i tokom okupacije, tema obilaska će biti i (neo)fašističke i šovinističke tendencije danas kao i organizovani otpor nasilju motivisanom fašističkom ideologijom.

Priprema obilaska je zasnovana na zajedničkom istraživanju i analizi prošlosti izvan institucijalnog i akademskog okvira čime želimo da uspostavimo praksu sećanja koja prevazilazi ritualizirano sećanje na žrtve i koja se ne bazira na mehanizmima isključivanja i kategorizacija. Smatramo da ovakva praksa sećanja može da proizađe iz neposredovanog razgovora i kritičkog odnosa spram savremenog društva i dominantnih interpretacija istorije. Audio-vizuelna dokumentacija poseta će biti objavljena na veb stranici starosajmiste.info. Prijavljivanje: starosajmiste.info@gmail.com. (DuB)

[box_dark]Beograd je tokom 42 meseca okupacije (od 12. aprila 1941. do 20. oktobra 1944), kao središte okupacione i kvislinške uprave, trpeo nasilja nemačkog okupatora i domaćih saradnika. Procenjuje se da je u ovom razdoblju na razne načine umoreno oko 15.000 stanovnika glavnog grada. Ukupan broj ubijenih stanovnika Beograda, koji su kao žrtve fašističkog terora stradali tokom Drugog svetskog rata, još nije precizno utvrđen. Stanovnici/e Beograda su tokom Drugog svetskog rata dali izvanredan doprinos u organizovanoj borbi protiv fašizma, u uslovima koji su bili daleko teži od borbe protiv okupatora na slobodnim partizanskim teritorijama. Najveći broj pripadnika/ca pokreta otpora, tj. Narodno-oslobodilačkog pokreta predvođenog Komunističkom partijom Jugoslavije, pao je u borbi protiv fašizma.[/box_dark]