Naslovna » BG špijun » Sa Kanicom po Srbiji

Sa Kanicom po Srbiji

Zahvaljujući saradnji sa Društvom Feliks Kanic i podršci Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Narodni muzej u Beogradu tokom predstojećih meseci relizovaće projekat „Sa Kanicom po Srbiji“.

U okviru ovog projekta će, u sedam gradova koji su bili predmet Kanicovog interesovanja, biti otvorena istoimena izložba, upotpunjena predstavljanjem publikacije „Slike sa Balkana Feliksa Kanica“ kao i edukativnim radionicama za najmlađe muzejske posetioce.

Odabranim crtežima i citatima nepristrasnog putnika Feliksa Kanica, koje je priredio Đorđe S. Kostić, zainteresovani će upoznati Srbiju, njene kulturno istorijske spomenike, žitelje i gradove druge polovine 19. veka. Kroz 34 geografske i kulturološe zabeleške sa Kanicovih putovanja po Srbiji posetioci izložbe biće u mogućnosti da se kroz vizuru radoznalog istraživača, zaljubljenika u antičko nasleđe, kartografa ili umetnika, koji je načinio stotine crteža predela i građevina koje je video, upoznaju sa često zaboravljenim nasleđem svoga kraja.

Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz njegove knjige „Srbija. Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka, 1-2“, a kompletan vizuelni materijal predstavljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.

Ovim projektom, kroz delatnost, rezultate i odnos prema Feliksu Kanicu u našim muzejima biće predstavljena Srbija sa svim specifičnostima i izuzetnostima lokalnog nasleđa. Interpretirajući naše nasleđe, odnosno upoznajući javnost sa značajem baštine u njihovom regionu ili gradu, razvijaće se svest o njenom mestu u ukupnom balkanskom i evropskom nasleđu kao i važnosti njegovog očuvanju. (DuB)

Plan izložbe

22. avgust – 5. septembar
Narodni muzej Vranje

25. avgust – 8. septembar
Narodni muzej u Nišu

10-24. oktobar
Narodni muzej u Leskovcu

31. oktobar – 14. novembar
Narodni muzej Valjevo

16. novembar – 11. decembar
Narodni muzej Kragujevac

21. novembar – 5. decembar
Muzej u Smederevu

12-25. decembar
Narodni muzej Zaječar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.