Naslovna » Izlasci » Sport » Akcija „Pešačenjem do zdravlja“

Akcija „Pešačenjem do zdravlja“

Planinarski klub „Balkan“ organizuje u subotu i nedelju, 17. i 18. septembra, akciju „Pešačenjem do zdravlja“. Planinari i njihovi gosti pešačiće od Spomen-parka Jajinci do Avale i od Pinosave do Avale. Pored domaćih, učestvovaće i planinari iz Slovenije, Makedonije i Bugarske.

Okupljanje planinara kod Spomen-parka Jajinci trajaće od 8.30 do 9.30, dok će šetnja početi u 9.45. Učesnici će od Jajinaca ići prema brdu Torlak, zatim preko centra Kumodraža ka jugu na Golo brdo, pa kroz bagremovu šumu padinama brda Lipovica do asfaltnog puta, a zatim prema Belom Potoku. Staza prolazi kroz centar Belog Potoka, ide do izvora Kemenac, odatle pored Mitrovićevog doma do Spomenika neznanom junaku na vrhu Avale. Dužina ove staze je oko 12 kilometara. Druga staza je daleko kraća i njom će planinari iz Pinosave pored izvora Sakinac doći do vrha Avale, gde će se grupe spojiti i svi zajedno otići do Planinarskog doma „Čarapićev brest“.

Cilj akcije, koja se održava po treći put, jeste da što više planinara, rekreativaca i građana iz zemlje i inostranstva izađe u prirodu, omasovljenje planinarstva u našoj sredini, promocija Avale i Beograda, čišćenje staze kojom prolaze i širenje ekološke svesti. Podršku će im pružiti „Gradsko zelenilo“ sa kamionom za odvoženje smeća i dva radnika. (Beoinfo; foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.