Naslovna » Izlasci » Izložbe » Besplatne postavke u Muzeju istorije Jugoslavije

Besplatne postavke u Muzeju istorije Jugoslavije

Svi programi Muzeja istorije Jugoslavije su, u toku Dana evropske baštine (17-25. septembar), otvoreni i besplatni za posetioce ove manifestacije.

U Muzeju 25. maj može se videti izložba „Drugarica a la mode – Odevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960. godine“. Sliku nove žene, njenog odevanja i mode tog vremena izložba „Drugarica à la mode“ predstavlja bogatim izborom fotografija, časopisa, arhivskih snimaka i intervjua sa učesnicama tadašnje modne scene.

U ovom muzeju postavljna je i izložba „Zlatni album – Modne slike predsedničkog para, Jugoslavija, 1952-1968“. Postavka prati stil odevanja bračnog para Broz tokom „najglamuroznijeg“ perioda njihovog života.

U „Kući cveća“ je stalna postavka štafeta i izložba „Nesvrstani od Beograda do Beograda“. Na toj izložbi, koju MIJ organizuje povodom pedesetogodošnjice Prvog samita nesvrstanih održanog u Beogradu, izloženi su eksponati iz zemalja učesnica Prve konferencije i onih koje su bile domaćini narednih konferencija.

Među 32 izložena eksponata ima onih koji spadaju u kulturna dobra zemalja iz kojih potiču (bronzana statua boga Ozirisa, iz 6. vek p. n. e, iz perioda poznog egipatskog carstva, poklon predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata). Drugi su savremeni dekorativni predmeti izrađeni tradicionalnim tehnikama ili inspirisani istorijom i tradicijom (pribor za pisanje od slonovače i zlata, Poklon predsednika Vrhovnog vojnog saveta Sudana generala Ibrahima Abuda), a treći deo su prigodni pokloni koji predstavljaju spoj savremenog dizajna i izvornih motiva i tehnika izrade sa prvenstvenim ciljem da se istakne posveta ili simbol darodavca (srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija).

„Stari muzej“ nudi stalnu postavku „Put oko sveta (za 23 minuta)“. (Beoinfo)

Pročitajte i… Dani evropske baštine u Beogradu

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.