Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Park nauke na Adi Ciganliji biće otvoren krajem septembra

Park nauke na Adi Ciganliji biće otvoren krajem septembra

U saradnji grada Beograda, JP „Ada Ciganlija“, a na inicijativu Nemanje Đorđevića, slikara i rukovodioca međunarodnih programa u Istraživačkoj stanici Petnica, na Adi Ciganliji će krajem septembra biti otvoren prvi park nauke u našoj zemlji.

U pitanju je specifično organizovan i dizajniran park, u kome se nalaze naučno-popularni eksponati. Osnovna uloga ovih eksponata je da posetiocima parka približi naučne pojmove i činjenice kroz igru i neposredno iskustvo. Parkovi nauke postoje desetak godina u svetu, a prvi je otvoren u Izraelu u okviru Vajcman instituta krajem devedesetih.

– U Parku nauke na Adi Ciganliji biće postavljeno šest pažljivo odabranih eksponata koji će demonstrirati fenomene iz fizike, astronomije, matematike, geografije i psihologije opažanja. Ada kao najveće beogradsko izletište je najpogodnije mesto za park ove vrste i očekujemo veliko interesovanje učenika i nastavnika iz cele zemlje. Suštinska vrednost parka je u tome što nudi mogućnost da se u igri, dakle na zabavan način, na otvorenom prostoru, u zdravom okruženju, sa lakoćom prihvate vrlo važne i temeljne činjenice. Nastojaćemo da podrškom ovakvim projektima učinimo da naučni parkovi budu dostupni svima i verujemo da je ovo samo prvi u nizu parkova u našem gradu – rekla je Nada Dumić, članica Gradskog veća, koja je koordinirala ovim projektom.

Po njenim rečima, glavni cilj naučnih parkova je da se na otvorenom, javno dostupnom i zelenom prostoru prikažu autentični primeri naučnih fenomena, koji daju mogućnost svim posetiocima da na interaktivan način učestvuju u traženju odgovora na pitanja kako i zašto nešto radi. Ovakve lokacije su u svojim matičnim gradovima jedne od najvažnijih turističkih destinacija.

Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija“, kaže da ovakav objekat predstavlja dodatan impuls unapređenju turističkih potencijala Ade Ciganlije.

– Inicijativa za izgradnju Parka nauke potekla je od gradonačelnika Beograda, i mogu da kažem da nam je veliko zadovoljstvo što je upravo Ada Ciganlija odabrana za lokaciju ovog jedinstvenog prostora. Pored toga što će ovaj park poslužiti za edukaciju naših najmlađih, ali i starijih sugrađana, ovakav objekat predstavlja dodatni impuls unapređenju turističkih potencijala Ade Ciganlije jer će predstavljati svojevrsnu atrakciju kako same Ade tako i čitavog Beograda – kaže Zoran Gajić.

Nemanja Đorđević, autor postavke, kaže da se naučna pismenost danas tretira kao jedna od ključnih sposobnosti koje su neophodne mladima.

– Kada znate osnovne naučne principe, lakše dolazite do rešenja i za svakodnevne probleme. Zahvaljujući velikom razumevanju i podršci grada Beograda, Park nauke će biti mogućnost da se na jednom mestu tokom cele godine okupljaju đaci, roditelji, nastavnici, slučajni prolaznici i svi oni koji vole da pitaju i dobiju odgovor. Primer su Zvučna ogledala pomoću kojih će svaki posetilac bez kablova, telefona ili megafona moći da razgovara (čak i šapatom) sa prijateljem na rastojanju od 20 metara. Siguran sam da će svi poželeti da sviraju velikim gumenim čekićem na muzičkim stolicama ili da sopstvenom senkom saznaju vreme na sunčanom satu – kaže Nemanja Đorđević, dodajući da čvrsto veruje da će i odrasli, a naročito deca rado provoditi vreme u ovom Parku nauke. (Beoinfo)

loading...

2 komentari

  1. Svetlana Filipovic Goločevac

    Pričaću vam o ovome i dokumentovati fotkama kad dođe na red

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.