Naslovna » Izlasci » Izložbe » Podunavljem Srbije sa Feliksom Kanicom

Podunavljem Srbije sa Feliksom Kanicom

Do 30. septembra na Savskom šetalištu (plato kod Beton hale) biće otvorena izložba autora Đorđa S. Kostića „Podunavljem Srbije sa Feliksom Kanicom“.

Realizovana u okviru manifestacije Dunavfest, postavka na otvorenom rezultat je uspešne saradnje Narodnog muzeja, Društva Feliks Kanic i JP „Beogradska tvrđava“. Predstavljena je vekovna povezanost Beograda i reke, te sve ono što je Dunavom dolazilo, menjajući i oblikujući naš grad.

Iako veliki zaljubljenik u ove prostore Kanic je, tokom druge polovine 19. veka, bio u prilici da Srbiju sagleda očima nepristrasnog putnika. Mnogi njegovi crteži, objavljeni u brojnim publikacijama, danas predstavljaju jedino vizuelno svedočanstvo o pojedinim starim građevinama, narodnim običajima ali i o nama nepoznatim ljudima koje je sretao na svojim putovanjima.

Danas njegovi radovi predstavljaju dragoceni izvor saznanja, iz kojeg je svaka generacija naučnika crpela novu snagu za još dublja i značajnija istraživanja i proučavanja kulturnog nasleđa ovih prostora. Zahvaljujući Kanicovim tekstovima, preuzetim iz knjige „Srbija. Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka, 1-2“ i vizuelnom materijalu koji takođe potiče iz pera talentovanog Feliksa Kanica, posetioci izložbe u prilici su da saznaju kako je izgledalo naše Podunavlje krajem pretprošlog veka.

U više navrata putujući po Srbiji, Kanic je vešto uočavao promene, opisujući ih rečima i slikom. Putujući, od Beograda do Radujevca, desnom obalom Dunava, saznao je mnoštvo interesantnih pojedinosti o dinamičnom razvitku podunavskih gradova, značaju Dunava i zajedničkom kulturnom nasleđu. (DuB)