Naslovna » Izlasci » Film » Projekcija dokumentarca „Milena“

Projekcija dokumentarca „Milena“

U petak, 30. septembra od 19.00, u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16) biće organizovana projekcija dokumentarnog filma „Milena“.

Feministički kulturni centar BeFem predstaviće dokumentarno-igranu strukturu o intrigantnom životu i radu čuvene multidisciplinarne umetnice Milene Pavlović Barilli (Požarevac, 1909 – Njujork, 1945), o njenom specifičnom i autentičnom senzibilitetu i o njenom uticaju na savremenu umetničku scenu i mlade umetnike različitih struka koji se inspirišu njenim radom.

Film rediteljke Čarne Radoičić repliće i spaja prošlost i sadašnjost kroz ženski umetnički senzibilitet koji putuje kroz vreme; bavi se Milenom kao kreativnim putokazom, tretirajući i manje poznate segmente njenog stvaralaštva – fantastičnu poeziju i komercijalni dizajn koji je radila između ostalih i za čuveni časopis „Vogue“, a govori i o stanju u institucijama kulture u Srbiji nekada i sada.

U filmu se pojavljuju ljudi koji su se u svom radu svi bavili Milenom: reditelj Đorđe Kadijević, filološkinja Adele Macola, književnice Mirjana Mitrović i Mirjana Bjelogrlić Nikolov, ilustratorka Bojana Dimitrovski, istoričarke umetnosti Irina Subotić, Žana Gvozdenović, Olivera Janković, modna dizajnerka Ingrid Huljev, kao i razni mladi umetnici i studenti koji stvaraju inspirisani Milenom sopstvena dela.

Nakon projekcije filma sledi razgovor sa autorkom, Čarnom Radoičić, a ulaz je slobodan. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.