Naslovna » BG svaštara » Književnost » Svetski kongres Međunarodnog PEN-a u Beogradu

Svetski kongres Međunarodnog PEN-a u Beogradu

Od 12. do 18. septembra u Beogradu će biti održan Svetski kongres Međunarodnog PEN-a.

Tema 77. kongresa je „Književnost – jezik sveta“. Međunarodni PEN je najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a godišnji svetski kongres je najznačajniji javni događaj u radu ove organizacije.

Beogradski kongres ove organizacije prvi je u istoriji koji će se održati u Srbiji, i to u godini u kojoj se obeležava 90 godina Međunarodnog PEN-a i 85 godina Srpskog PEN centra. Postajući kongresni grad, Beograd će biti u prilici da okupi najvažnije pisce savremene svetske književnosti i da im predstavi našu književnost i kulturu. Dolaze najuglednija svetska književna imena – među njima nobelovac Dario Fo, Džon Ralston Sol, sadašnji predsednik Međunarodnog PEN-a, kao i Đerđ Konrad, Andrej Bitov, David Grosman, Klaudio Magris, Kristofer Houp, Ana Blandijana, Drago Jančar, Alek Popov, Ejdrijen Klarkson, Amir Or, Ekbal Baraka, Hosam Nasar, Titos Patrikios, Anastasis Vistonitis, Mohamed Salmavi, Dimitar Baševski, Aleksej Slapovski, Vang Điaksin, Dionis Sjotis i Nelofer Pazire. Među gostima biće i ugledni prevodioci srpske književnosti u svetu – Gaga Rosić, Žela Georgijeva, Dunja Badnjević i Dina Katan Benzion.

U radu Kongresa, kao predstavnici 144 PEN centra iz celog sveta, učestovaće 300 pisaca beletristike ili neke od humanističkih disciplina, prevodilaca i urednika. Srpski PEN centar će u vreme održavanja kongresa organizovati Svetski književni festival „Free the Word“, koji će biti veliki književni i kulturni događaj ne samo za Srbiju već i za čitav region Balkana.

Uporedo sa Kongresom, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u još nekim gradovima odvijaće se najveći književni festival koji je do sada organizovan u Srbiji. Na tom književnom festivalu učestvovaće veliki broj vodećih savremenih svetskih pisaca, među kojima se nalaze i dobitnici najprestižnijih književnih priznanja. U Beogradu i Novom Sadu biće prikazan besplatan bioskopski program koji čine filmske ekranizacije književnih dela. Program vidite OVDE! (DuB)

[box_dark]Pisci sveta čija su dela objavljena na srpskom svakog dana u podne imaće susrete sa čitaocima i potpisivati svoje knjige u knjižari „Beopolis“.[/box_dark] [box_dark]Na više lokacija u gradu, pored ostalih i na balkonu Narodnog pozorišta, odvijaće se Književni festival pod nazivom „Oslobodi reč“i druge multilingvalne književne večeri, gde će pisci uživo čitati stihove i odlomke iz dela. Festival će 16. i 17. septembra, biti održan i u Novom Sadu i Nišu. Gostujući pisci i delagati posetiće takođe Kovačicu i Sremske Karlovce. Na otvorenim prostorima Beograda, u toku održavanja kongresa, svake večeri biće organizovane projekcije nauspelijih filmskih ekranizacija literarnih dela.[/box_dark] [box_dark]Izbor iz programa:
Ponedeljak, 12. sep. (20.00) – Književno veče: John Ralston Saul (Artget, KCB)
Sreda, 14. sep. (20.00) – Književno veče (KCB)
Četvrtak, 15. septembar (19.00) – Otvaranje književnog festivala „Oslobodi reč“ (Trg Republike)
Izložbe: „Svetska književnost iz Srbije“, „Svetska književnost u Srbiji“, „Pisci sa Tibeta“.[/box_dark]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.