Naslovna » Izlasci » Film » Dobar otac – optužnica ćerke

Dobar otac – optužnica ćerke

U Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16), 20. oktobra od 18.00, biće organizovana projekcija filma „Dobar otac – optužnica ćerke“ autora Joaša Tatarija i upriličen razgovor sa Beate Niman (Beate Niemann), kćerkom šefa beogradskog Gestapoa koja predstavlja sopstvenu istragu o zločinima svoga oca.

Film će reprizno biti projektovan 31. oktobra od 18.00.

U potrazi za istinom o prošlosti svoga oca Beate Niman je došla 2000. godine prvi put u Beograd. Njen otac, Bruno Zatler (Bruno Sattler), kao šef Gestapoa u Beogradu, bio je direktno odgovoran za ubistva jevrejskih žena i dece iz logora Staro Sajmište.

Jednogodišnju istragu o zločinima njenog oca, reditelj Joaš Tatari (Yoash Tatari) je dokumentovao, pa je tako nastao film. Režiser povezuje dokumentarne snimke Beatine istrage u uzbudljivu priču. Činjenica da u filmu nema spoljnog naratora ili komentatora, čini ga posebno autentičnim. Posle projekcije, uz simultani prevod, Beate Niman će govoriti o procesu kroz koji je prošla tokom svoje istrage i odgovarati na pitanja publike.

Decenijama je porodica Beate Niman smatrala da njihov otac nije kriv i da je ležao nevin u zatvoru DR Nemačke. Zatlerove kolege, zločinci iz rata, kao što je bio njegov direktor i šef Gestapoa cele okupirane Srbije – Emanuel Šefer (Emanuel Schäfer), boravile su kratko u zatvorima SR Nemačke (Šefer je u zatvoru bio tri godine). Pošto su njegove kolege u Zapadnoj Nemačkoj bile brzo oslobođene, smatrano je da je Zatler „nevina žrtva komunističkog nepravednog suda DDR-a“ jer je tamo bio osuđen na doživotnu robiju zbog zločina u Jugoslaviji i SSSR.

Moderatorka je Rena Redle, a film će biti prikazan sa engleskim titlovima. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.