Naslovna » BG svaštara » Promocije » Evropska nedelja lokalne demokratije od 12. do 15. oktobra

Evropska nedelja lokalne demokratije od 12. do 15. oktobra

U Beogradu će od 12. do 15. oktobra tradicionalno biti obeležena Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD), koju promovišu zemlje članice Saveta Evrope u cilju ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou.

Beograd će ovu manifestaciju obeležiti prestižnim programom pod nazivom „Grad sa 12 zvezdica“, što predstavlja titulu koju je naša prestonica ove godine ponela sa još nekoliko gradova, poput Brisela, Strazbura i Utrehta.

Tema ovogodišnje nedelje biće ljudska prava na lokalnom nivou. Prvog dana ENLD-a biće predstavljena inicijativa za osnivanje „Kuće ljudskih prava“, jedinstvenog prostora koji će omogućiti partnerski rad organizacija civilnog društva i grada Beograda na unapređenju ljudskih prava, lokalne demokratije i vladavine prava.

Gimnazijalci V beogradske gimnazije učestvovaće na javnom času o nenasilju, u okviru projekta „Beograd – grad bez nasilja“, dok će njihove kolege iz III gimnazije organizovati turnir u košarci. U subotu, 15. oktobra, poznate ličnosti pridružiće se prodavcima uličnog magazina „Liceulice“, koji se bavi inkluzijom i osnaživanjem najugroženijih kategorija stanovništva.

Centralni deo ove manifestacije biće održan na Trgu Republike od 13. do 15. oktobra, gde će od 12.00 do 18.00 biti postavljen štand grada Beograda i partnerskih organizacija. Na ovom štandu će zainteresovani moći da se informišu o načinima zaštite ljudskih prava. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.