Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Arikate Osamija
Arikata Osami - fotografija
Arikata Osami - fotografija

Fotografije Arikate Osamija

U Galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/I) od 2. (19.00) do 30. novembra biće otvorena izložba „Magične šume“ japanskog umetnika Arikate Osamija.

Na četrdeset čudesnih crno-belih fotografija prikazane su šume koje stanovnici ostrva Okinava, na dalekom jugu Japana, od iskona smatraju svetim mestima.

Svojom kamerom velikog formata Arikata Osami na vrlo osoben način, bez pretencioznosti i senzacionalizma ispisuje stare legende i verovanja naroda sa ostrva Okinava. To nisu šarolike reportaže ni prikazi narodnih običaja, već pejzaži tajnovitih šuma, prizori starih krošnji, lijana i stena netaknute prirode, bajkoviti prikazi prirodne sredine bezvremene i nepromenjene vekovima, u kojoj žive duhovi predaka i verovanja stanovnika okolnih mesta. Mnoga od tih mesta su i danas svetilišta bez obeležja i hrama, o kojima se prenose mitovi i legende sa generacije na generaciju, a neka su i potpuno nepristupačna da ne bi bili uznemiravani duhovi predaka, koji po verovanju štite sela od zlih sila.

Za umetnički pristup ovakvoj temi, Arikata Osami koristi analognu tehniku sa negativima većeg formata koji mu daju veliki dijapazon tonaliteta, što umnogome doprinosi atmosferi koju postiže. Bez ikakvih artističkih bravura i dorada, pažljivo i strpljivo birajući svetlo i kadar motiva, on pokazuje veliko poštovanje prema temi koju snima, sa željom da nam prenese svoj emotivni odnos prema svakom drvetu, kamenu i izvoru kao prirodnom obliku koji je sam po sebi svetinja, ikona ili statua božanstva. (dub)