Naslovna » Izlasci » Izložbe » Recept za uspeh: „Kad porastem biću teniser“

Recept za uspeh: „Kad porastem biću teniser“

Od 5. (20.00) do 17. oktobra u Galeriji Alt (Vlajkovićeva 30) biće otvorena izložba Gabriele Vasić „Kad porastem biću teniser“.

Multimedijalni događaj sastoji se iz postavke fotografija, performansa, instalacije i video streaminga. Projekat kojim se vizuelna umetnica i umetnička direktorka Galerije po prvi put u ovom izlagačkom prostoru predstavlja, deo su njenog umetničkog istraživanja. Nekoliko godina prati „Identitete mladih u javnom prostoru“, a izložen foto-serijal nastao je u periodu od 2008. do 2010. godine, pre Novakovog osvajanja titule svetskog šampiona na Vimbdonu. Pošto je projekat odbilo nekoliko državnih galerija pre dve godine, aktuelnost dobija na značaju u godini koju je obeležio trijumf našeg tenisera na svetskoj ATP listi. Okolnost kojom je ovaj svetski uspeh srpskog tenisera obeležen je i podeljenost javnosti na „pro“ i „contra“ Noleta na društvenim onlajn mrežama. Time preispitivanje fame koju nosi ovakav sportski rezultat je još značajnije u uspostavljanju distanicranog, kritičkog diskursa u srpskom društvu sklonom populizmu (idolatrija kultnih ličnosti ili kolektivni linč neprijatelja).

U foto beleškama sa ulica Beograda, na kojima nenadano nastaju fotografije mladi praktikanti snimani su u toku igre na terenu, i zamoljeni su da poziraju „emitujući“ svoj budući uspeh u ovom sportu (kao da su „Novak“, npr.). Činjenica da su ambijenti u kojima su portretisani „igrači“ neadekvatni za profesionalno bavljenje ovim sportom, u funkciji je zapitanosti posmatrača o ostvarovosti ambicija koje pokreću ove mlade ljude.

Umetnica kritički tumači ovu omasovljenu pojavu u kojoj mediji (i država) indukuju nacionalnu histeriju kao tobož realnu dispoziciju svakog „malog čoveka“ u težnji za poboljšanjem svog socijalnog i ekonomskog položaja, zloupotrebljavajući i uspeh lokalnih sportskih „super heroja“ kako bi formirali novi nacionalni brend. Autorka se pita: „Šta su sve mnogi mladi ljudi spremni da učine po cenu slave i uspeha, ne bi li promenili svoj socijalni status?“ Pitanje je, koliko su ovakvi stereotipi u funkciji zdravog razvoja pojedinca, a koliko su zapravo ovako konstruisani kulturni klišei opasni za mlade, ako se slepo primenjuju, kao „recept za uspeh“.

Na izložbi će, osim Gabriele Vasić, učestvovati i umetnik-pirat Bleaks Biofor koji će sa publikom održati provokativan „turbo“ fitness trening u formi interaktivnog performansa. Ceo događaj će se strimovati preko onlajn video kanala Galerije Alt. (dub)