Naslovna » BG svaštara » Dan crne svesti

Dan crne svesti

U ponedeljak, 21. novembra od 20.00, Ambasada Brazila obeležiće Dan crne svesti u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16).

Dan crne svesti (Dia nacional da consciência negra) obeležava se kao sećanje na milione afričkih robova čija je istorija i bitisanje na prostoru kolonijalnog Brazila bilo veoma teško i vrlo često bez ikakve humanosti. Ovo je dan kada se čitava brazilska nacija podseća na bitnost afričke kulture, koja je postala sastavni i prepoznatljiv segment opšteg brazilskog kulturnog korpusa (plesa, religije, muzike, umetnost, ishrana, odevanje).

Na svečanom otvaranju govoriće Njegova ekselencija ambasador Brazila Alešandre Ador Neto (Alexandre Addor Neto). Potom će biti otvorena izložba fotografija na kojima su predstavljeni portreti najpoznatijih Afro-brazilki i Afro-brazilaca u Brazilu 19. i 20. veka.

Etnolog i antropolog Ivan Milićević Neto govoriće o kandomble afro-brazilskoj religiji kao o faktoru očuvanja afričkog identiteta; Ana Celeste Almeida Vieira, govoriće o ukidanju robovlasništva Brazilu, dok će novinarka Idalia Dia Heller pričati o najpoznatijim Afro-brazilcima u Brazilu 19. i 20. veka.

Muzički preformans izvešće Lazaro del Torro i Luz Azul. Poznati kubanski perkusionista izvešće najpoznatije afro-brazilske pesme, dok će Luz Azul svirati bosanovu. Nastupiće i kapueristi iz kluba „Capoeira – Senzala“. (danubeogradu.rs)

[box_dark]Zumbi dos Palmares
Zumbi je brazilski heroj i predstavlja otpor Afrikanaca u Brazilu kolonijalnog perioda; Zumbi se borio za slobodu. Datum njegove smrti je 1995. godine usvojen kao Dan crne svesti u Brazilu. Kao dete, zarobili su ga vojnici i dodeljen je svešteniku Antoniju Melu, koji ga je učio portugalski i latinski jezik. Godine 1670. Zumbi je pobegao i vratio se u Palmeras. U borbama koje će uslediti protiv portugalske vojske, Zumbi je postao veliki ratnik i vojni organizator. Narednih dvadeset i pet godina bio je zadužen za upravljanje brazilskom oblasti Kilombo od Palmerasa (Quilombo dos Palmares). Posle više od dve decenije, Zumbi je bio prijavljen, lociran, uhapšen i ubijen 20. novembra 1695. godine.[/box_dark]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.