Naslovna » Izlasci » Izložbe » Geografija nepostojećeg prostora

Geografija nepostojećeg prostora

U Galeriji „Beogradske tvrđave“, u Unutrašnjoj Stambol kapiji, u petak, 4. novembra od 18.00, biće otvorena izložba „Geografija nepostojećeg prostora“ autorke Sanje Tomašević. Ulazak u galeriju je besplatan, a ostvarenja ove vajarke posetioci će moći da vide do 24. novembra.

Skulptura „Everywhere and Nowhere“ rađena je u terakoti. Celinu gradi veliki broj nezavisnih geometrijskih oblika, različitih dimenzija i visine. Ređaju se po unapred iscrtanoj mapi na podu galerije. Oblici se uklapaju jedan prema drugome, jedan uz drugi. Svaki je modelovan posebno u odnosu na prethodni. Oni obrazuju oblik i površinu oblika koja stvara poseban vizuelni osećaj, a zajedno čine jedinstvenu celinu, jedan imaginarni pejzaž. Kretanjem posmatrača oko same skulpture, menjajući ugao posmatranja, menja se i slika površine, čime oživljavaju promenljive konture samog pejzaža.

Duž zida galerije proteže se reljef „Reciklirana sećanja“, sačinjen od sitnih komadića starog kartona, lepljenog na podlogu. Oni grade zgusnutu, talasastu površinu, gde se odnosom pozitivnih i negativnih volumena i njihovim ponavljanjem, odnosno smenjivanjem, stvara dinamična i treperava površina – novi predeo. Na taj način reljef na zidu „Reciklirana sećanja“ i skulptura na podu „Everywhere and Nowhere“, iako fizički odvojive i nezavisne, čine jednu subjektivno savršenu celinu. (danubeogradu.rs)