Naslovna » BG servis » Istraživanje „Evropske integracije iz perspektive Beograđana“

Istraživanje „Evropske integracije iz perspektive Beograđana“

Rezultati istraživanja „Evropske integracije iz perspektive Beograđana“ su pokazali da su stavovi Beograđana o Evropskoj uniji uglavnom podeljeni, s tim da kod evroskeptika preovlađuje veoma negativan stav, dok kod evroentuzijasta preovlađuju umereni stavovi.

Ovo istraživanje javnog mnjenja sprovela je Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. Anketirano je 1.700 Beograđana sa svih 17 opština, od avgusta do oktobra. Cilj istraživanja jeste da se utvrdi koliko su stanovnici Beograda informisani o procesu evropskih integracija, sprovedenim reformama, o njihovom mišljenju o pristupanju Evropskoj uniji i napretku na putu evropskih integracija.

Iako su stavovi Beograđana po pitanju Evropske unije podeljeni, skoro tri četvrtine ispitanika podržava inicijativu grada Beograda da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, kao i inicijativu da grad Beograd dobije svoje predstavništvo pri evropskim institucijama u Briselu.

Opštine Lazarevac i Rakovica imaju najpozitivniji stav o Evropskoj uniji, dok Grocka i Surčin imaju izrazito negativan stav u odnosu na ispitanike u drugim opštinama. Ukoliko bi se organizovao referendum o učlanjenju Srbije u Evropsku uniju, više od 44 odsto ispitanika bi glasalo za učlanjenje, dok bi jedna trećina Beograđana glasala protiv.

– Mišljenje građana je da pristupanje Evropskoj uniji predstavlja odricanje od drugih nacionalnih interesa, a uzrok ovakvog razmišljanja je nedovoljna informisanost o procesima evropskih integracija. Kako bi se ova percepcija promenila, neophodna je promena politike i politička hrabrost republičkih vlasti. Proces evropskih integracija treba da bude sredstvo transformacije društva, institucija i ekonomije, i ne treba da bude opterećen dnevnopolitičkim previranjima – rekao je Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.