Izdvajamo
Naslovna » BG servis » Istraživanje „Evropske integracije iz perspektive Beograđana“

Istraživanje „Evropske integracije iz perspektive Beograđana“

Rezultati istraživanja „Evropske integracije iz perspektive Beograđana“ su pokazali da su stavovi Beograđana o Evropskoj uniji uglavnom podeljeni, s tim da kod evroskeptika preovlađuje veoma negativan stav, dok kod evroentuzijasta preovlađuju umereni stavovi.

Ovo istraživanje javnog mnjenja sprovela je Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. Anketirano je 1.700 Beograđana sa svih 17 opština, od avgusta do oktobra. Cilj istraživanja jeste da se utvrdi koliko su stanovnici Beograda informisani o procesu evropskih integracija, sprovedenim reformama, o njihovom mišljenju o pristupanju Evropskoj uniji i napretku na putu evropskih integracija.

Opštine Lazarevac i Rakovica imaju najpozitivniji stav o Evropskoj uniji, dok Grocka i Surčin imaju izrazito negativan stav u odnosu na ispitanike u drugim opštinama. Ukoliko bi se organizovao referendum o učlanjenju Srbije u Evropsku uniju, više od 44 odsto ispitanika bi glasalo za učlanjenje, dok bi jedna trećina Beograđana glasala protiv.

– Mišljenje građana je da pristupanje Evropskoj uniji predstavlja odricanje od drugih nacionalnih interesa, a uzrok ovakvog razmišljanja je nedovoljna informisanost o procesima evropskih integracija. Kako bi se ova percepcija promenila, neophodna je promena politike i politička hrabrost republičkih vlasti. Proces evropskih integracija treba da bude sredstvo transformacije društva, institucija i ekonomije, i ne treba da bude opterećen dnevnopolitičkim previranjima – rekao je Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.