Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Viva Vox u Sava centru

Viva Vox u Sava centru

U velikoj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9), 1. decembra od 20.00, biće održan koncert hora Viva Vox. Cene ulaznica su 500, 700 i 1.000 dinara.

[box_dark]Koncert je rasprodat![/box_dark]

U elektronskoj eri današnjice kada se svaka umetnost, pa tako i muzika, propušta kroz digitalne filtere ili u potpunosti veštački sintetizuje, pojavio se prkosni mali talas koji se opire glavnoj struji. Ovaj muzički pokret otpora slavi korene iz kojih je sva muzika izrasla – ljudski glas.

„Živi glas“ ili pak „Živeo glas!“ poruka je koju nam šalje mladi beogradski sastav Viva Vox, pripadnik ovog sve prepoznatljivijeg pravca. Reč je, naime, o horskoj muzici – ali ne bilo kakvoj! Ovaj hor je napustio sigurnost Mokranjčevih rukoveti (mada ih nije zaboravio) i upustio se u dinamični svet pop-rok muzike, koju obrađuje bez bilo kakve instrumentalne pratnje, imitirajući glasovima gitare, klavijature, trube… Posebnu atrakciju predstavlja njihov bitbokser, koji samo svojim glasom proizvodi sve zvuke bubnjeva i perkusija.

Viva Vox postoji već šest godina, i za to vreme uspeo je definiše svoj stil i izdvoji se iz mora horova. Iz čiste ljubavi prema muzici, ovi momci i devojke, na čelu sa dirigentom Jasminom Lovren, sve sami rade: od pisanja aranžmana do kreiranja vizuelnog identiteta. Krajnji cilj: dokazati skepticima da je ljudski glas ipak najsvestraniji i najmoćniji instrument koji postoji.

Po objavljivanju snimaka sa „Velikog prolećnog koncerta“ iz 2011. godine u Domu omladine Beograda, na njihovom YouTube kanalu za samo nedelju dana zabeleženo je više od milion pregleda. Najveću popularnost stekli su u Severnoj Americi, Poljskoj, Nemačkoj, a u Srbiji iz dana u dan stiču sve veću podršku. Obrada pesme „Du hast“ grupe Rammstein donela je horu prepoznatljivost koja je nesvakidašnja u svetu horske muzike.

Na ovom koncertu čuće se pesme grupa ABBA, Queen, Vampiri, kao i numere Claptona, Jacksona, Tine Turner… (danubeogradu.rs)

3 komentari