Naslovna » Izlasci » Muzika » Novi albumi » Zoran Predin i Matija Dedić – Tragovi u sjeti

Zoran Predin i Matija Dedić – Tragovi u sjeti

Slovenački kantautor Zoran Predin i pijanista Matija Dedić snimili su album „Tragovi u sjeti“ koji je objavio Aquarious Records/Menart Srbija.

Glas Zorana Predina i klavir Matije Dedića u šarmantnoj fuziji slušaoca vode kroz dvanaest pesama, nekih od najznačajnijih nastalih na ovim prostorima u poslednjih 40-ak godina, koje u originalu izvode Đorđe Balašević, Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Parni Valjak, Josipa Lisac… Pesme koje se nalaze na albumu Predin je često pevušio, sam za sebe. S vremenom su postale deo njegove emocije, na neki način postale su deo njega. Kad je napokon skupio dovoljno hrabrosti i samopouzdanja, potražio je Matiju Dedića i snimili su ih vrlo brzo.

„Arsen retko koga hvali, ali kad je pohvalio sviranje svoga sina, Matije, znao sam da mora da je stvarno dobar. Matija je rođeni pijanista, kome nije potrebno ništa naročito objašnjavati. Imali smo samo jednu probu. To govori sve“, kaže Zoran Predin koji je albumom „Tragovi u sjeti“ na jednom mestu zabeležio pesme koje ga prate kroz život, a ujedno i odao počast kolegama muzičarima.

„Izbor svake pesme krije svoju priču. Svaka pesma je biser. ‘Azru’ volim da pevam pod tušem, uz ‘A sad adio’ razbio sam prvu čašu, ‘Maglu’ sam s Josipom pevao u Cankarjevom domu, kad je slavila svoj rođendan kao gošća mog koncerta na dan Svetog Valentina. Bregovićevu pesmu, jednu od najdražih, često sam pevao u ranu zoru s prijateljem iz mladosti koga više nema“, objašnjava Predin po kom su principu odabrane pesme uvrštene na album.

Matijin favorit na albumu „Tragovi u sjeti“ je Predinova autorska pjesma „Šta bi mi bez nas“, a osim pesme svoga oca Arsena Dedića „Tvoje nježne godine“ ranije nije imao priliku da izvodi nijednu od ostalih kompozicija na albumu pa je i za njega ovo snimanje bio profesionalni izazov.

„Drago mi je da je došlo konačno do toga da Zoran i ja sarađujemo, iako smo nešto malo smo sarađivali na njegovom prethodnom albumu. Zorana i mene prvenstveno veže prijateljstvo preko moga oca, i njihove zajedničke predivne ploče, ‘Svjedoci priče’, objavljene krajem 80-ih. Prijateljstvo s Predinom ovekovečeno je snimanjem u junu u studiju u Ljubljani. To mi je neobično drago jer sam tamo snimio svoj prvenac ‘Octopussy’.“

Šarmantni Mariborčanin, Predin, u svom stilu kaže da bi za svaku od pesama s albuma „Tragovi u sjeti“ dao pola svog opusa, a s obzirom na njegov zaista respektabilan katalog, s Lačnim Francom i u dugogodišnjoj solo karijeri, ta izjava stvarno puno govori koliko su mu pesme koje je snimio bitne.

„Tragovi u sjeti“: (1) Još jedan prođe dan, (2) Jesen u meni, (3) Te noći kad umrem, (4) Magla, (5) Ti si mi u krvi, (6) Tvoje nježne godine, (7) Azra, (8) Šta bi mi bez nas, (9) Što te nema, (10) Galeb i ja, (11) Priča o Vasi Ladačkom, (12) A sad adio. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.