Naslovna » Izlasci » Izložbe » Akt u slikarstvu Petra Dobrovića

Akt u slikarstvu Petra Dobrovića

U Galeriji Petra Dobrovića Muzeja savremene umetnosti (Kralja Petra 36), od 22. decembra (19.00) do 17. decembra 2012, biće postavljena izložba „Akt u slikarstvu Petra Dobrovića“.

Na izložbi autorke Rajke Bošković biće predstavljano 21 delo ovog umetnika – raznovrsnih tehnika (ulja na platnu, pastela, akvarela, tempera, gvaševa i crteža) iz različitih perioda njegovog slikarskog opusa. Akt kao tema zaokuplja Dobrovića od samog početka njegovog stvaralaštva i njoj se vraća tokom celog svog umetničkog stvaranja. Umetniku je akt bio povod za različita istraživanja, stilska i tematska, počev od mitoloških i biblijskih tema u ranom periodu, preko istraživanja kubističkih, ekspresionističkih i fovističkih formi, anatomskih studija nagog tela, do intimističkih prikaza akta u enterijeru. On je jedan od malobrojnih slikara u istoriji umetnosti koji je radio i predstave auto-akta, odnosno kome je sopstveno nago telo poslužilo kao model za sliku.

Osnovna ideja izložbe je nagost kao prirodno (i prvobitno) stanje ljudskog bića, imajući u vidu da je kroz istoriju ljudske civilizacije, prevashodna namena odeće kao zaštite od hladnoće (ili toplote) često postajala odraz gordosti, razmetljivosti i sujete – kao pokazatelja društvenog statusa.

U vremenu u kome smo neprekidno i besomučno zatrpani skarednim prikazima nagote ljudskog tela, putem i štampanih, i elektronskih medija, ova izložba ima za cilj da predoči i ukaže na umetničko viđenje i predstavljanje nagosti, kroz jedno poetizovano shvatanje nagosti – kao čednosti i nepatvorene čistote iskonskog postojanja ljudskog bića.

Radno vreme galerije: petak, subota, nedelja (10.00-17.00). Ulaz je slobodan, a za stručno vođenje potrebna je najava (011/2622-163, rajka@msub.org.rs). (danubeogradu.rs)

2 komentari

  1. POZDRAVLJAM!