Naslovna » BG servis » U januaru i stari i „bus plus“ sistem karata
Bus plus - spisak prodajnih mesta
Bus plus - spisak prodajnih mesta

U januaru i stari i „bus plus“ sistem karata

Test faza novog sistema upravljanja, kontrole javnog prevoza, kao i novog sistema elektronskih karata počeće od 1. januara, tako da će u tom mesecu funkcionisati i novi i stari sistem karata, izjavio je direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac.

– Građani će za prevoz moći da koriste stare legitimacije sa markicama, nove personalizovane „bus plus“ kartice sa markicama ili mesečne elektronske karte. Za tih mesec dana građani bi trebalo da se upoznaju sa novim sistemom i naviknu na novi način naplate usluga prevoza – istakao je Šarac.

Znači, nove „bus plus“ kartice građani će moći da izvade i do kraja januara. Sistem „Bus plus“ se bazira na najsavremenijim svetskim tehnologijama primenjenim u ovoj oblasti. Sastoji se od podsistema za upravljanje vozilima i podsistema karata za prevoz.

Osnovu sistema plaćanja prevoza čine plastična beskontaktna (personalizovana ili nepersonalizovana) kartica kupljena u sistemu pretplate ili u prodajnoj mreži pre ulaska u vozilo koja se kasnije dopunjava, a obavezno overava (validira) prilikom ulaska u vozilo. Papirna beskontaktna kartica je ograničenog vremenskog trajanja, koju je moguće dopunjavati do limitiranog iznosa i koja se takođe obavezno overava.

Uvođenjem najsavremenijeg sistema satelitskog praćenja vozila biće podignut stepen sigurnosti i bezbednosti prevoza putnika.

Do sada je izdato više od 270.000 novih elektronskih personalizovanih kartica, što je skoro dve trećine od rekordnih 400.000 povlastica koliko je godišnje GSP „Beograd“ imao u poslednjoj deceniji prošlog veka. Trenutno u gradu radi ukupno 38 šaltera na kojima se mogu izvaditi ove kartice, a do kraja nedelje trebalo bi da se taj broj poveća barem za deset novih lokacija. Svakoga dana se u proseku izda oko 5.500 personalizovanih kartica. (Beoinfo)

Jedan komentar

  1. gde se overavaju bus plus kartice za penzionere?