Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Atina želi da Beograd postane Evropska prestonica kulture

Atina želi da Beograd postane Evropska prestonica kulture

Grad Beograd dobio je podršku za kandidaturu Evropske prestonice kulture 2020. godine od prve prestonice kulture, grada Atine.

Gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis (Yorgos Kaminis), uputio je pismo podrške kandidaturi Beograda za Evropsku prestonicu kulture.

„Kao prva Evropska prestonica kulture 1985. godine, čime je ostvarena vizija Meline Merkuri, Grad Atina u potpunosti podržava Beograd, jedan od najstarijih gradova na Balkanu sa dugom istorijom, u njegovom nastojanju da postane Evropska prestonica kulture 2020. godine. Kultura predstavlja najefikasniji način saradnje između gradova i može da pruži odlučujući doprinos evropskoj integraciji, s obzirom da kulturne inicijative poput Evropske prestonice kulture naglašavaju bogatstvo i raznovrsnost nacionalnih kultura, istovremeno podižući svest o našoj zajedničkoj evropskoj istoriji, principima i vrednostima. Zato, jedinstveno kulturno nasleđe Beograda, obeleženo mešavinom balkanskih i evropskih uticaja čini ovaj grad najadekvatnijim kandidatom za organizovanje kulturnih događaja visoke umetničke vrednosti, u kojima se jedinstveni lokalni duh može udružiti sa našom zajedničkom evropskom civilizacijom.

Mi u Atini apsolutno smo ubeđeni da će Beograd, uz neizmernu podršku svojih lokalnih vlasti i građana, odigrati značajnu ulogu kao Evropska prestonica kulture 2020. godine i zbog toga Grad Atina daje svoju potpunu podršku zaista zasluženoj kandidaturi Grada Beograda, nadajući se da će njegovu kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine žiri pozitivno prihvatiti“ – istakao je u pismu podrške gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis.

Predsednik Odbora „Beograd 2020“ i zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksаndаr Peković ovom prilikom se zahvalio gradonačelniku i građanima Atine i Ambasadi Republike Srbije u Atini, i istakao da ova podrška ima veliki značaj za grad Beograd i projekat „Beograd 2020“ u procesu sticanja kandidature za EPK kao i za dalju perspektivu u domenu kulturne saradnje Beograda i Atine u narednim godinama, razmeni iskustava i velikoj promociji projekta koji su nam kao i u mnogo čemu do sada Grci ostavili u nasleđe.

Grad Atina je deseti grad po redu koji je Beogradu pružio podršku u pripremi kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Do sаdа su Beogrаdu podršku dаli Peruđa, Viljnus, Krf, Sarajevo, Ljubljаnа, Podgoricа, Sаrаjevo, Bаnjа Lukа, Maribor, а u toku su rаzgovori o mogućnostimа unаpređenjа kulturne sаrаdnje sа još nekoliko grаdovа u regionu i Evropskoj uniji. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.