Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Beograd će ove godine dobiti dva nova hotela

Beograd će ove godine dobiti dva nova hotela

Posle donošenja Uredbe o penalima koje će morati da plate neodgovorni investitori koji u roku od dve godine ne završe gradnju, oživela su mnoga gradilišta u Beogradu.

Na mestu nekadašnjih ruševina ove godine nići će velelepni hoteli „Stari mlin“ i „Metropol“. U Upravi „Metropola“ kažu da će rekonstrukcija, koja je odlagana godinama, ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući, biti završena za pet meseci.

Na gradilištu na kome godinama ni jedna cigla nije postavljena, prošle godine je oživela gradnja hotela „Metropol“. Iako je nekoliko puta kompanija „Grik hotel“ višegodišnji zastoj pravdala svetskom ekonomskom krizom, veliki kran i prvi bageri su se u Bulevaru kralja Aleksandra pojavili tek kada je Uprava hotela shvatila da će plaćati penale za ružnoću do dva miliona evra godišnje zbog kašnjenja. Od septembra kada su se posle pet godina radnici vratili na gradilište, Grci kažu da će do Božića biti gotova glavna kula, a prvi gosti očekuju se u aprilu 2012 godine.

Za sada je budući izgled soba, dobro čuvana poslovna tajna, ali će kada je arhitektura u pitanju, graditelji poštovati originalni izgled „Metropola“ i napraviti hotel sa pet zvezdica, koji će biti jedan od najluksuznijih u ovom delu Evrope, sa najvećom konferencijskom salom u Beogradu.

„Odmah posle Božića počinjemo finalne radove na uređenju zidova u sobama u hotelu, a nadamo se da ćemo do kraja januara završiti grube radove u konferencijskoj sali, lobiju i ankesu hotela. Tempo je sada stvarno brz, a obnovljeni hotel će biti spreman da primi najviše delegacije i posebne goste“, kaže Harris Siganos, projekt menadžer hotela „Metropol“.

Beograđani se danas sećaju da se pre pola veka govorilo – „ko nije u ‘Metropol’ svratio bar na kafu, kao da nije ni bio u Beogradu“. Posle godina posmatranja ruševine hotela još su po malo skeptični, ali nadaju se toj kafi. A koliko je zaista bitno, grad Beograd pokazao je inicirajući kod ministrastva ekonomije donošenje uredbe, kojom će svaki neodgovorni investitor, koji je započeo izgradnju turističkog objekta i ne završi je u naredne dve godine, morati da plati pozamašnu kaznu.

Studio B - logo

„Sada imamo situaciju da su sva gradilišta naprasno oživela i mi smo na ovaj način pokazali da smo država i prestonica. Dupla je korist od njega – u njegovoj izgradnji koja košta 27 milona evra, učestvuju naši radnici i podizvođači, a druga korist je da će izgraditi 400 do 500 novih soba, što znači da ćemo imati hiljade i hiljade turista koji će moći da odsednu u Beogradu“, izjavio je Miroslav Čučković, član gradskog veća.

I svi ostali koji su, kako kažu u Upravi grada, zidali hotele u Bukureštu ili Sofiji, dok su u Beogradu stajale samo otkupljene ruševine starih zgrada, sada će morati bolje da odrede prioritete. Jer, porez na ružnoću ih čeka već za godinu i po dana. Dovoljno za izgradnju, ako se odmah počne. (Studio B)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.