Naslovna » Izlasci » Film » Projekcija dokumentarca „Zamak“ u Rexu

Projekcija dokumentarca „Zamak“ u Rexu

U KC „Rex“ (Jevrejska 16), 26. januara od 20.00, biće organizovana projekcija italijanskog dokumentarnog filma „Zamak“ u okviru „Slobodne zone“. Cena ulaznice je 100 dinara.

Autori Masimo D’Anolfi i Martina Parenti snimili su film o jednoj godini unutar međunarodnog aerodroma Malpensa, mesta na kome birokratija i striktne procedure ozbiljno ograničavaju slobodu osoba, životinja i prolazećih dobara. Aerodrom je strateško mesto gde se sve sile zakona jedne zemlje spajaju. Ovde se testiraju nove mere kontrole što ga čini trajnim područjem za testiranje obezbeđenja, poput nijednog drugog javnog mesta. Italijanske i strane tajne službe, policija, finansijska policija, obezbeđenje, psi njuškači narkotika, novca i eksploziva, kamere za prismotru i rastući strah od nevidljive opasnosti.

„Zamak“ je višeslojni film, ponekad dramatičan, ponekad ironičan, ponekad dosetljiv, koji se kreće kroz simbolične situacije tokom četiri godišnja doba.

Reč reditelja:
– Rešili smo da snimimo film na međunarodnom aerodromu zato što verujemo da je tu, više nego igde drugde, izražena opsesija za obezbeđenjem, podilaženjem našem strahu od drugih i strategijama opšte kontrole koje vladaju svetom u kome živimo. Svaki aerodrom se susreće sa dva tipa kretnje: s jedne strane, tu je privremena, izmešana, dobro znana lavina putnika, a sa druge konstatno, repetitivno i neprimetno kliženje osoblja aerodroma i njihovih oruđa za rad. Oko kamere gleda u ta mesta koja su obično nedostupna i nevidiljiva, zato što samo otvarajući ih i pronalazeći vezu sa onime što znamo, možemo popuniti mozaik saznanja o odnosima između kontrolera i kontrolisanih, između planiranih i neplaniranih događaja, između obezbeđenja i realnih ili veštačkih strahova. Izabrali smo da pratimo snage zakona u njihovom poslu, ne da bi prihvatili njihov pogled, već kako bismo smestili svoj između jakih i slabih, između legalnog i nelegalnog, između onih u poziciji autoriteta i onih koji su prisiljeni da budu objekti autoriteta. „Zamak“ je film posmatranja, stavimo našu kameru na stativ i uperimo je kako bismo razumeli šta se dešava pred našim očima. Dajemo strukturu slikama, filmu, kombinovanjem racionalne i emotivne misli. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Ovo deluje kao nesto sto vredi pogledati… 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.