Naslovna » Izlasci » Izložbe » Tapiserije Mirjane Manje Popović

Tapiserije Mirjane Manje Popović

U Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40), od 24. januara (19.00) do 3. februara biće otvorena izložba tapiserije Mirjane Manje Popović.

Kao jedna od retkih umetnica, Popović se više decenija uspešno bavi tapiserijom, specifičnom umetničkom disciplinom, čije korene pronalazimo daleko u prošlosti. Samostalnom izložbom u matičnoj galeriji ULUPUDS-a, čiji je član od 1971. godine, autorka skromno obeležava četrdeset godina rada, entuzijazma, kreativnosti, bogatog izlagačkog iskustva u izradi tapiserija – jedinstvenih, monumentalnih zidnih dekoracija.

Ona je predstavnik male, ali odabrane grupe istrajnih autora koji se isključivo bave tradicionalnom, dvodimenzionalnom tapiserijom, koja nastaje klečanom tehnikom koristeći vunu kao materijal za izradu svojih umetničkih dela. U njenim tapiserijama je publika imala priliku da uživa na najznačajnijim izložbama, koju organizuju ULUPUDS i Atelje 61, na kojima se predstavljaju najuspešnija umetnička rešenja u ovoj disciplini.

Zanatska rutina i veština, savršena tehnička preciznost izrade i autentičan umetnički rukopis krase svaku njenu tapiseriju. Umetnica je tokom bogate profesionalne karijere inspiraciju pronalazila u narodnoj, kulturnoj i istorijskoj prošlosti srpskog naroda; ličnostima i događajima koji su promenili tok i značajno uticali na srpsku istoriju; narodnim nošnjama i tkaninama; srednjovekovnim motivima kamene plastike sa fasada naših manastira i crkava; rodnom gradu Nišu, Vizantiji…

Pored radova inspirisanim nacionalnom istorijom i kulturom, umetnica će se predstaviti i delima sa apstraktnim i geometrijskim motivima. Boje na njenim tapiserijama su komponovane sa mnogo osećanja, i postižu skladne i fine kolorističke efekte u valerima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.