Naslovna » BG svaštara » U Muzeju romske kulture u petak obeležavanje Vasilice

U Muzeju romske kulture u petak obeležavanje Vasilice

Vasilica ili Vasuljica je romski narodni praznik koji se slavi od 13. do 17. januara i kojim počinje godišnji ciklus narodnih običaja kod Roma. Ove godine, Muzej romske kulture (Ruzveltova 41-43) u Beogradu u petak, 13. januara od 17.00 organizuje po prvi put „Svečani doček Vasilice“.

Za tu priliku na Svečanu večeru, tokom koje će biti prikazani brojni vasilički rituali, pozvani su gosti i prijatelji ovog muzeja i nedavno ustanovljene Roma art galerije. Učesnici manifestacije će imati priliku da, osim učestvovanja u praktičnim vasiličkim obredima, ponešto saznaju i o samom ovom prazniku, a posebna atrakcija će biti slušanje pesama koje se pevaju na dan Vasilice.

Muzej romske kulture trudi se da istraži, prouči i oživi tradicionalne elemente nematerijalne, to jest duhovne kulture ovoga naroda, u koje spadaju i proslave tradicionalnih romskih praznika, kao što su Vasilica, Sveta Anastasija zvana Bibi, koju tokom čitavog februara proslavljaju Romi muslimani, Tetkica Bibija, koju poslednjeg petka u martu slave pravoslavni Romi, Đurđevdan, koji se slavi 6. maja, a proslavljaju ga svi Romi u bilo kom delu sveta da žive, Kali Sara, koja se 22. i 23. maja obeležava na jugu Francuske i Španije, Piri ili praznik romskih kovača na Kosovu, kada su kalfe proglašavane za majstora a proslavlja se 28. juna, Aliđun ili Sveti Ilija (do podne je Ilija, a od podne Alija), koji proslavljaju Romi pravoslavne i muslimanske konfesije koji žive na prostorima Bosne. Tog dana oni sumiraju svoju letošnju zaradu, a pripremaju se i za predstojeću zimu. (Beoinfo)

Jedan komentar