Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » 28. Internacionalni festival Sarajevska zima

28. Internacionalni festival Sarajevska zima

Internacionalni festival „Sarajevska zima“ biće održan od 7. februara do 21. marta i predstavlja tradicionalni „susret umetnika i građana sveta“. Prva sezona festivala realizovana je od 21. 12. 1984. do 6. 4. 1985. godine, a dokle se došlo pokazuje i činjenica da Međunarodni centar za mir i organizatori festivala već uveliko pripremaju projekat „Sarajevo – Svetski centar kulture 2014“.

Ovogodišnji program biće održan u Kamernom teatru 55, NP Sarajevo, bioskopskim salama, u petnaestak muzeja i galerija, zatim u hotelima, klubovima i drugim sarajevskim prostorima, kao i na Bjelašnici, Igmanu, Jahorini i Trebeviću.

Pored redovnih, najznačajniji je specijalni program upriličen povodom šezdesetogodišnjice Evropske asocijacije festivala – Festivali i svet. Počasni gosti su umetnici iz Danske, a učestvovaće u projektu NBO (Orkestar bez granica) muzičari iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, Ljubljane, Prištine, Novog Sada, Skoplja i Podgorice.

Biće obeležene razne godišnjice, među kojima i 200 godina od rođenja Čarlsa Dikensa, 100 godina od rođenja Mikelanđela Antonionija i Elizabet Tejlor, 50 godina od „rođenja“ Džejmsa Bonda, 100 godina Tarzana, a biće organizovan program „Sećanje na XIV zimske olimpijske igre 1984. godine.

Uskoro će biti objavljeni filmski, muzički i pozorišni programi, kao i datumi radionica, tribina i predavanja, programi za decu i izložbe. Sve informacije mogu da se pronađu na sarajevskazima.ba. (danubeogradu.rs)