Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Olimpijski London očekuje 11 miliona gostiju

Olimpijski London očekuje 11 miliona gostiju

Do 30. Letnjih olimpijskih igara koje će od 27. jula do 12. avgusta biti održane u Londonu ostalo je nešto više od pet meseci, a u pojedinim novim objektima već se održavaju takmičenja. Olimpijska groznica trese i žitelje Londona a mnogi razmišljaju kako da najbolje zarade kada 11 miliona gostiju pohrli na najveći sportski događaj sezone.

Kao i za vreme prošlogodišnjeg kraljevskog venčanja mnogi stanovnici Londona planiraju privremeno da se isele kako bi stanove ustupili turistima i zaradili koju funtu. Herijet Hauz (26), koja radi na prijemu stranih studenata na lokalnom univerzitetu planira da izdaje svoju skromnu kuću za oko 3.200 evra nedeljno, a da za vreme Olimpijade ode iz grada. Sajt findaproperty.com procenio je da će ukupna vrednost svih nekretnina za izdavanje u Londonu tokom Igara iznositi oko pola milijarde evra.

Za vreme održavanja igara većina hotela već je rasprodata a neke procene govore da će ugostitelji zaraditi više od dve milijarde funti.

Zarade će biti ali su i ulaganja velika; neka su premašila početnu cenu. Tako je Centar za vodene sportove, kapaciteta 17.000 sedišta, trebalo da košta 90 miliona evra, ali je cena ovog ekstravagantnog projekta premašila 300 miliona evra. U okviru Olimpijskog parka novoizgrađena je i Košarkaška arena za 12.000 gledalaca, Velodrom, Centar za hokej na travi kao i Rukometna arena.

Velodrom je hvaljen kao najlepše dizajnirano novo borilušte. Nedavno je prošao test kada su ga isprobali najbolji svetski biciklisti. Olimpijska Čobam akademija je mesto na kome će posle igara da bude akademija koja će objedinjavati vrtić, osnovnu i srednju školu.

Ipak, da nije sve savršeno pokazuje propust graditelja stadiona na kojem i pored svih inovacija nije postavljeno grejanje ispod travnatog terena, pa Vest Hem neće moći tu da igra mečeve Premijer lige dok poreznici ne ulože još 2,4 miliona evra za grejni sistem. (24 sata)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.