Naslovna » BG svaštara » Velika akcija uDOMljavanja: Usvoji kućnog ljubimca!

Velika akcija uDOMljavanja: Usvoji kućnog ljubimca!

U nedelju, 19. februara od 13.00 do 17.00 u glavnom holu Doma omladine Beograda (Makedonska 22) biće organizovana Velika akcija udomljavanja napuštenih pasa i mačaka.

Prvu ovakvu akciju organizuju DOB i Udruženje „Ljudi za životinje“, a Dom omladine će tako postati prva ustanova kulture koja će otvoriti vrata u cilju daljeg podizanja svesti građana o pravima životinja. U saopštenju piše:

„Želimo da udomljene, usvojene životinje postanu stvar prestiža i trenda, baš kao i rasne, da imati mešanca ili životinju sa hendikepom postane politički korektna stvar, a da nevlasničke pse do daljnjeg nazivamo neudomljenima.

Umesto da kupite kućnog ljubimca, dodjite u Dom omladine i usvojite psa ili mačku! Možda niste čuli, usvajanje i uDOMljavanje napuštenih pasa je u modi, politički je korektno i najhumaniji je vid zbrinjavanja napuštenih životinja. UDOMljavanjem se nevlasnički psi i mačke sklanjaju sa ulice i definitivno se smanjuje njihov broj u Beogradu.

Nagovorite svoje prijatelje da odustanu od kupovine kućnih ljubimaca i umesto toga usvoje nekog od naših šarmantnih ‘beskućnika’ mešanaca. Tako ćemo smanjiti broj životinja na ulici.“

Građanima koji već imaju ljubimce biće ponuđeni besplatni saveti veterinara, koji će istovremeno vršiti pregled već udomljenih kućnih ljubimaca i davati savete novim vlasnicima po pitanjima nege, ishrane, sterilizacije/ kastracije, vakcinacije, čipovanja. Članovi udruženja za zaštitu životinja davaće pravne savete vlasnicima pasa i mačaka, kao i informacije o odgovornom vlasništvu. Građani koji odluče da na licu mesta usvoje psa ili mačku potpisaće ugovor kojim se obavezuju da će biti odgovorni vlasnici. Procedura usvajanja je besplatna.

Pozvani su i samostalni volonteri koji pomažu psima i mačkama beskućnicima. Za svaku životinju bilo bi dobro da se ponese potvda da su životinje vakcinisane, kako u međusobnom kontaktu niko ne bi mogao da se zarazi, kao i da životinje budu očišćene od unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Svi psi stariji od tri meseca moraju da budu vakcinisani protiv besnila i čipovani.

U Velikoj akciji uDOMljavanja pridružila su se u udruženja za zaštitu životinja „Feniks“, Društvo za zaštitu životinja „VHB“ i „Humano društvo Obrenovca“, veterinari dr Verica Nedeljković, dr Ivan Đuričković i dr Saša Stokić, kao i Veterinarska ustanova „Veterina Beograd“, jedina gradska ustanova koja brine o napuštenim životinjama na teritoriji Grada Beograda. (danubeogradu.rs)

2 komentari

  1. Ja sam udomila 2 psa, the li the ih dovodim ili ne?