Naslovna » Izlasci » Festivali » 59. Kratki metar: Timeless

59. Kratki metar: Timeless

Od 30. marta do 3. aprila biće održan Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

I ove godine na stotine autora iz celog sveta poslalo je u Beograd impresivan broj kratkih i dokumentarnih filmova. Za zvanične festivalske nagrade takmičiće se 53 strana i 39 srpskih filmova. U pet festivalskih dana biće prikazano 130 ostvarenja. Planirano je nekoliko pratećih programa. Ovogodišnja krilatica je „Timeless“…

[box_dark]Najnovija vest: Film „Sonja“ Dragane Kanjevac, o heroini jugoslovenskog filma Sonji Savić, biće još jednom prikazan u okviru programa „Kratki metar na Bis!“, 5. aprila od 19.00 u velikoj sali Doma omladine Beograda…[/box_dark]

„Fokus: Poljski dokumentarac“ je uzbudljiva programska celina sastavljena od devet filmova, višeslojnih, duboko intimnih i potresnih ostvarenja, po rečima Janka Baljka, umetničkog direktora. Četiri izabrana dokumentarca koja sačinjavaju program „Fokus: Izrael“ svojom ispovednom iskrenošću direktno progovaraju o tabu temama podeljenog izraelskog društva kao što je nasilje u porodici ili homoseksualnost.

Iz Francuske „Collectif Jeune Cinema: Pariski eksperiment“. Osam reprezentativnih naslova iz kataloga ove družine, beogradska publika će imati prilike da vidi prvi i poslednji put. Program „Komšiluk“ posvećen je filmovima iz regiona kao mogući začetak jednog takmičarskog programa u bliskoj budućnosti Festivala, dva domaća prateća programa u centar pažnje stavljaju sudbinu nekoliko vanserijskih umetnika „(Ne)prilagođeni“ i uzbudljiva svedočanstva o dramatičnim događajima „Dvadesetog veka“.

Baljak kaže da će i ove godine biti nastavljano negovanje kulture dijaloga na festivalu u programu „Vrelo (Hot Dox)“. Holandski i hrvatski dokumentarac poslužiće kao povod za diskusiju o dve potpuno različite ali izuzetno aktuelne teme.

Iz San Franciska, posle prošlogodišnje pauze ponovo dolazi „4. Putujući UNAFF“, festival koji pruža ekskluzivnu priliku da publika pogleda šokantan dokumentarac nominovan za Oskara o insajderu iz Pentagona.

Festival će otvoriti dokumentarac „Sonja“. (danubeogradu.rs)

59. Kratki metar – program

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.