Naslovna » Izlasci » Festivali » Četvrti Festival jednog pisca: Miroslav Krleža

Četvrti Festival jednog pisca: Miroslav Krleža

Od 10. maja do 10. juna, Kulturni centar Beograda organizovaće četvrti Festival jednog pisca koji će biti posvećen Miroslavu Krleži.

Četiri decenije su prošle od poslednjeg Krležinog boravka u Kulturnom centru Beograda, kada je u tadašnjoj Čitaonici (danas je to prostor Artget galerije) organizovana izložba njegovih knjiga, a tačno sto godina od njegovog prvog dolaska u Beograd (10. maj 1912.). Reč je o piscu čije obimno i raznovrsno delo natkriljuje čitav jugoslovenski dvadeseti vek, a koji se danas vraća u Beograd mlađi nego ikad.

Najvažnija karakteristika Festivala jednog pisca, ovoga puta u formi koproducijskog projekta rađenog sa Leksikografskim zavodom „Miroslav Krleža“ iz Zagreba, a to je – produkcija originalnih umetničkih radova specijalno rađenih za ovu manifestaciju – ili, drugim rečima, oživljavanje i kreativno čitanje Krležinog opusa danas, pokriva, kao i na prethodnim Festivalima, gotovo sve umetničke oblasti.

Multimedijalna izložba „San o drugoj obali“ predstavlja tekstualno-vizuelnu ‘šetnju kroz lik i delo’ Miroslava Krleže, fokusiranje na bitne tačke njegovog odnosa sa Beogradom, kao i sva neuralgična mesta jugoslovenske i srpsko-hrvatske istorije. Izložbu i ceo Festival prati katalog, koji kroz nekolicinu kraćih i popularno pisanih tekstova (autori: Predrag Brebanović, Tomislav Brlek i dr.), osvetljava neke od aspekata Krležinog odnosa prema Beogradu i srpskoj kulturi.

Na izložbi će biti prvi put izloženo u javnosti Krležino „Divotvelepismo“ upućeno Marku Ristiću 1936, nadrealistička kolaž-epistola jedinstvena u Krležinom opusu. Pored toga, posetioci će biti u prilici da vide i film o Petru Dobroviću „Put u raj“ (1957), koji je po Krležinom scenariju režirao Aleksandar Petrović, kao i originalne video-materijale sa TV-zapisima, fotografijama i Krležinim tekstovima.

Festival jednog pisca je producirao i originalnu grafičku strip-novelu Miroslavljevo jevanđelje: apokrifna verzija, koju je, po scenariju Bore Ćosića, realizovao srpsko-hrvatski tim strip-crtača Vostok (Danilo Milošev), Igor Hofbauer, Damir Steinfl i Boris Stanić. Festival je produkcijski podržao i radiofonsko delo Ivane Stefanović „San o drugoj obali“, rađeno u koprodukciji sa Drugim programom Radio Beograda, a po motivima iz Krležinih „Dnevnika“.

Krleža u Beogradu

„Izveštaji sa druge obale“ naslov je hipertekstualnog urbanog putovanja, koje je posebna ‘poslastica’ ovog Festivala. Reč je o performativnom, interaktivnom projektu koje će u nekoliko termina tokom trajanja Festivala izvoditi umetnička grupa Bacači sjenki iz Zagreba, u saradnji sa mladim beogradskim dramskim umetnicima. Izveštaji podrazumevaju ‘označavanje (Beo)grada’ Miroslava Krleže, odnosno, uličnu procesiju u nekoliko pravaca istovremeno, od kojih svaki prati određenu intimno-javnu liniju Krležinog života i dela. Kako će se pravci u pojedinim tačkama grada presecati i šetnje susretati jedna drugu, publika će imati priliku da prelazi iz jednog putovanja u drugo, a svaki posetilac i posetiteljka moći će da kreiraju sopstvenu predstavu, ili svog, ličnog, (beo)gradskog Krležu.

Krležin ‘povratak na drugu obalu’ uključuje i niz razgovora i tribina na kojima će se analizirati njegovo delo, kao i sva pitanja koje to delo nameće u savremenom kulturno-političkom kontekstu, od moći/nemoći enciklopedizma, preko krležofobije/filije, pa odnosa književnosti i nacije nekad i sad, sve do priča o ‘mom privatnom Krleži’. U ovim programima Festivala učestvuju najistaknutiji pisci i intelektualci regiona svih generacija, od Bore Ćosića, Igora Mandića i Predraga Matvejevića, preko Velimira Viskovića i Svetislava Basare, do Miljenka Jergovića i Saše Ilića.

Kao i prethodnih puta, četvrti Festival jednog pisca kao jednu od svojih najvažnijih programskih linija potencira približavanje velikih pisaca mladim ljudima. Ovoga puta, u saradnji sa nevladinom organizacijom Grupa 484, biće organizovane radionice čitanja dela Miroslava Krleže za srednjoškolce. U istoj organizaciji i za istu ciljnu grupu, vodeći srpski autori Vostok i Aleksandar Zograf (Saša Rakezić) biće voditelji radionice stripa.

»»» PROGRAM FESTIVALA «««

Osnovni cilj Festivala jednog pisca ostao je isti: poziv na čitanje i ponovno promišljanje i kreativno tumačenje dela iz književne tradicije. Na drugom mestu je produkcija novih umetničkih dela rađenih po narudžbini za Festival, a što treba posebno istaći imajući u vidu ekonomsku krizu i sve manju količinu sredstava koja se izdvajaju za originalne umetničke projekte, a posebno književne.

Prizivajući duh Miroslava Krleže danas u Beogradu, jedan vek od njegovog prvog dolaska, Beograd priziva najbolje što Zagreb ima, dajući istovremeno najbolje od sebe. Između te dve obale, koje su često toliko blizu da ne vide jedna drugu, teći će četvrti Festival jednog pisca.

Idejni autor projekta je Olivera Stošić Rakić, urednica Književno tribinske redakcije u Kulturnom centru Beograda. Marjan Čakarević, saradnik u Redakciji je idejno koncipirao i odabrao tekstualne predloške za izložbu, dok je realizaciju, kao i celokupni vizuelni identitet Festivala, radio studio Metaklinika. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.