Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafike Panajotisa Kalojanisa

Grafike Panajotisa Kalojanisa

U Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti (Pariska 16) biće otvorena izložba „Humanoidi“ Panajotisa Kalojanisa. Od 10. u 19.00 publika će moći da vidi grafike grčkog umetnika.

Serija drvoreza nastala u proteklih nekoliko godina rezultat je potrebe umetnika za oslobađanjem od strahova od naglih promena u mikro i makro svetovima. Kloniranje, genetsko modifikovanje, menjanje klime… i mnoga druga tehnološka dostignuća i naučna otkrića, samo su razbuktala maštu, ali i povećala umetnikov strah od nepoznatog.

Sledeći sopstveni stvaralački instinkt i umetničke slobode u intimnom doživljavanju sveta oko sebe, u potrazi za ljudskim bićem, Panajotis nastavlja da kreira začudne likovne prizore koristeći linorez, tehniku brzu i jednostavnu za izvođenje a pri tom snažnu i monumentalnu, čiji različiti efekti omogućavaju da se njegov svet stvara i transformiše pred našim očima.

Smelim kompozicionim rešenjima, neograničenom igrom duha i mašte, crnim površinama, linijama različitog intenziteta i njihovom slojevitošću Panajotis oživljava svoja bića – Humanoide unoseći u njih trenutak vremena u kojem živi. Ljudska figura je predstavljena u raspadanju, u fragmentima, a možda čak u ponovnom sastavljanju… bezoblična, bezlična sa ugrađenim elementima koji narušavaju harmoničnost ljudskog tela. (danubeogradu.rs)