Naslovna » BG svaštara » Nauka » Maj – mesec matematike 2012

Maj – mesec matematike 2012

Od 27. aprila do 31. maja, Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti, u saradnji sa brojnim partnerima, organizuju naučnopopularnu manifestaciju „Maj – mesec matematike“, koja će se održati u Beogradu i petnaest gradova Srbije.

Uz podršku Nemačkog matematičkog društva i pod pokroviteljstvom predsednika SANU, akademika  Nikole Hajdina, tokom maja, CPN i MISANU organizuju veći broj matematičkih izložbi, predavanja, takmičenja, dečjih radionica i drugih sadržaja kojima je cilj da prikažu matematiku onakvom kakva zapravo jeste – kao igru, strast i kreativnu veštinu na granici umetnosti i nauke.

„Istraživanje koje je Centar za promociju nauke sproveo 2012. godine, na reprezentativnom uzorku ispitanika svih uzrasta, pokazuje da 53 odsto građana Srbije ne voli matematiku. Ovo veoma zabrinjava, a naročito kada znamo da je racionalno mišljenje kojem nas matematika uči u osnovi zdravog rasuđivanja, kako pojedinca tako i društva u celini“, kaže Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, objašnjavajući motive za pokretanje „Maja – meseca matematike“, koji predstavlja najveću dosad organizovanu manifestaciju za promociju matematike u Srbiji.

Svečano otvaranje M3 je 27. aprila u 12.00 u Svečanoj sali SANU (Knez Mihailova 35), na kome će govoriti akademik Nikola Hajdin, prof. dr Ginter Cigler, prof. dr Branko Kovačević, prof. dr Zoran Marković i mr Aleksandra Drecun. U Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) istog dana od 14.00 održaće se promocija knjige „Smem li da brojim?“ Gintera Ciglera, jednog od najznačajnijih matematičara 21. veka i vodećih popularizatora matematike u Evropi. Takođe, u Galeriji nauke i tehnike SANU u 18.00 će biti otvorena izložba „Imaginary“.

Otvaranje „Velike matematičke izložbe“ je 4. maja u Galeriji Robne kuće Beograd (Knez Mihailova 5). Tokom maja posetioce ovde očekuju uzbudljive postavke koje matematiku prikazuju u svakodnevnom životu, prirodi i tehnici, kao što je „Sve je broj“ autora Eugena Josta, koji je inspiraciju za svoje slike našao u uverenju pitagorejaca da su brojevi skriveni iza svega što nas okružuje. U Galeriji Robne kuće Beograd posetioce očekuju i neobični eksponati kao što su džinovska stolica, matematička košnica, Galtonova daska, kockocikl, harmonograf, lavirint i mnogi drugi koji će široj publici matematiku predstaviti u jednom novom, zanimljivijem svetlu.

„Programi su za posetioce svih uzrasta, bez obzira na formalno obrazovanje. Sa matematičarima i entuzijastima iz zemlje i inostranstva pokazaćemo – kroz boje, muziku, film, igru, kroz naučne demonstracije, dečje radionice, popularna predavanja, koncerte, takmičenja, izložbe, čak i kroz žive eksponate – da je matematika svuda oko nas, u prirodi, u kosmosu, u svetu koji je čovek stvorio. I da e često znamo i bolje nego što mislimo da je znamo“, dodaje direktorka Centra Aleksandra Drecun.

Centar za promociju nauke populariše i promoviše nauku, razvija naučnu pismenost i povezanost i afirmiše ideje ekonomije znanja, budi radoznalost i podstiče mlade da se opredele za put nauke. CPN je  osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti 2010. godine. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.