Naslovna » BG svaštara » Prva srpska lingvistička olimpijada

Prva srpska lingvistička olimpijada

U nedelju, 22. aprila od 10.00, u Filološkoj gimnaziji (Kamenička 2) biće održana Prva srpska lingvistička olimpijada.

Učestvovaće oko 70 srednjoškolaca iz Vršca, Čačka, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Pančeva, Kruševca, Pirota, Sombora, Kikinde, Valjeva, Lazarevca, Niša i Banjaluke, dok će iz Beograda učestvovati takmičari iz Šeste, Devete, Desete i Trinaeste beogradske gimnazije, Matematičke i Filološke gimnazije. Domaćin olimpijade je Filološka gimnazija.

– Ideja za nastanak ovog takmičenja nastala je u Filološkoj gimnaziji, koja od 2004. godine učestvuje na međunarodnom takmičenju predstavljajući Srbiju. Smatrali smo da nije pravedno da učenici iz samo jedne škole predstaljaju čitavu državu, a i želeli smo da se ovo takmičenje pročuje pošto je jedinstveno i veoma zanimljivo. Kada smo dobili potrebnu dozvolu od Ministarstva prosvete, poslali smo pozive kolegama iz svih srednjih škola u Srbiji. Svi takmičari izabrani su na školskim selekcijama, a cilj je formiranje tima koji će ove godine na Međunarodnoj lingvističkoj olimpijadi, krajem jula u Sloveniji, predstavljati Srbiju – rekla je Biljana Branić Latinović, profesor Opšte lingvistike, koja sa učenicima od početka učestvuje na olimpijadi.

Lingvistička olimpijada je takmičenje u snalaženju u nepoznatim jezicima, a kuriozitet je što nijedan od problema koje takmičari dobijaju nije na jeziku koji poznaju ili njime govore (sulka, lango, navatl, svahili, sanskrit, tatarski, mongolski…). Oslanjajući se samo na formalnu logiku, učenici će prevoditi sa pomenutih jezika ili analizirati njihov gramatički i logički sistem. Tri zadatka, koje je za Srpsku lingvističku olimpijadu sastavio dr Ivan Deržanski, osnivač Međunarodne lingvističke olimpijade, u saradnji sa profesorima Katedre za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta, takmičari će raditi tri sata. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.