Naslovna » Izlasci » Film » Slobodna zona: Potrebna nam je sreća

Slobodna zona: Potrebna nam je sreća

U četvrtak, 12. aprila od 20.00, u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16) Slobodna zona organizovaće projekciju filma „Potrebna nam je sreća“. Dokumentarni film je snimio proslavljeni ruski reditelj Aleksandar Sokurov sa dugogodišnjim saradnikom Aleksejem Jankovskim. Cena ulaznice je 100 dinara.

Prikazivanjem ovih, na prvi pogled, jednostavnih životnih sudbina u teškom okruženju neprestanih sukoba i ratova, rediteljski dvojac donosi priču o kriku i potrebi savremenog čoveka za običnim životnim radostima.

Duboko u iračkom Kurdistanu žive dve starice koje su proživele fascinantne živote. Jedna, rođena Ruskinja, zaljubila se u kurdskog studenta i zaputila u njegovo rodno selo, gde je proživela ostatak života uz mnogo boli, životnih turbulencija i ratnog nasilja. Druga, matrona, u pravom smislu te reči, svedok je brojnih smrti i nerazjašnjenih nestanaka članova svoje mnogobrojne porodice. Njihove kretnje i misli su smirene, prepune odlučnosti i mudrosti koju samo starost donosi. (danubeogradu.rs)