Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » U Beogradu pronađen ukradeni Sezanov „Dečko“

U Beogradu pronađen ukradeni Sezanov „Dečko“

Slika Pola Sezana vredna 100 miliona evra, koju su ukrala trojica srpskih državaljana nađena je noćas u Beogradu spektakularnoj akciji SBPOK i Tužilaštva za organizovani kriminal, saznaje „Blic“. Najverovatnije se radi o slici „Dečak u crvenom prsluku“.

U akciji hapšenja koja je izvedena u Beogradu i Čačku, uhapšena su trojica osumnjičenih.

U potrazi za slikom i kradljivcima, naša policija sarađivala je sa kolegama iz nekoliko država, a sama akcija pripremana je nekoliko meseci, prenosi „Blic„.

Koja je slika Sezana pronađena, nije još poznato, ali dva njegova dela su ukradena poslednjih 15 godina. Iz muzeja u Oksfordu ukradeno je delo vredno tri miliona funta – pejzaž Auvers-sur-Oise, dok je iz galerije u Cirihu, februara 2008. godine, osim dela Monea, Van Goga i Degaa, ukraden i Sezanov „Dečak u crvenom prsluku“.

Pol Sezan - Dečak u crvenom prsluku

U Beogradu je najverovatnije pronađen „Dečak“, kojeg su, kako je istraga utvrdila još 2009. godine ukrala dva Srbina, od ranije poznata policiji po pljački juvelirnice, koji su imali još dva pomagača – od kojih je verovatno još jedan bio „naše gore list“. Oni su u muzej u Cirihu upali 10. februara, pola sata pred zatvaranje galerije i odneli četiri slike iz kolekcije Emila Birlea.

Dve od ukradenih slika pronađene su nekoliko dana posle pljačke – slike Monea i Van Goga, vredne 44 miliona evra nađene su na zadnjem sedištu automobila parkiranog kod Psihijatrijske bolnice u Cirihu, dok se slikama „Ludovik Lepik i njegove kćerke” Edgara Dege i Sezanovom „Dečaku u crvenom prsluku“, gubi svaki trag, do danas…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.