Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Dvadeset godina Diznilenda u Parizu

Dvadeset godina Diznilenda u Parizu

Disneyland Park Paris nalazi se na tridesetak kilometara od Pariza, u predgrađu na uvali Marne. Pored tridesetpetominutne vožnje od centra grada, do njega može da se dođe i posebnom linijom metroa…

Od 12. aprila 1992. godine turisti iz celog sveta posećuju Diznilend park, a od 2002. i Diznijev studio. Na ulazu se nalazi Diznilend hotel, dok su u istoj ulici (Main Street USA) smeštene i prodavnice, poslastičarnice, restorani, kafići… Na ovom ogromnom prostoru je još pet hotela, kao i klasičan američki ranč. Ceo kompleks okružen je zelenilom. Svakog dana o šumi sa 12.000 stabala, 141.000 grmova i 20 hektara livada sa cvećem iz celog sveta brine 70 baštovana.

Zabava je podeljena na četiri zone: Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Discoveryland. U prvoj zoni može se nabasati na pirate sa Kariba, Aladina, Robinzona, pa i na Indijanu Džonsa. Frontierland je za ljubitelje Divljeg zapada, kauboja i Indijanaca, sa princezom Pokahontas na čelu, dok Fantasyland otkriva svet Alise, Petra Pana, Damba, Pinokija, Snežane i patuljaka i drugih poznatih likova iz bajki.

Konačno, po imenu može da se nasluti ko je u zoni Discoveryland: junaci „Priče o igračkama“, kapetan Nemo, svemirski heroji sa svojim svemirskim letelicama, roboti… U Diznijevom studiju su organizovane vožnje vezane za igrane filmove i bioskopske projekcije.

Kad se jednom uđe u Diznijev park, teško se izlazi, pogotovo kad se (besplatno) zakorači u Diznijevo selo. Često se priređuju parade, vatrometi, razna slavlja i žurke, sportske manifestacije, porodične avanture… Svaki dan pali se više oko 225.000 uličnih svetiljki, a ima pedesetak programskih atrakcija – i kokica na svakom koraku.

Diznilend je otvoren od 9.00 do 23.00 (Big Ben otkucava ponoć), a van sezone do 20.00. Sve informacije: Info: Disneyland Paris. (danubeogradu.rs)

loading...