Naslovna » Izlasci » Izložbe » Eroove grafike u Galeriji Haos

Eroove grafike u Galeriji Haos

Do 31. maja u Galeriji Haos (Dositejeva 3) biće otvorena izložba „Poslednja Maova poseta Veneciji“ islandskog umetnika Eroa.

Ova jedinstvena serija od 12 grafika (litografija), pod naslovom „L’ultima visita di Mao a Venezia“, koju prati katalog u formi crvene komunističke knjižice, deo je fascinantnog opusa Eroa, koji živi i stvara u Parizu.

Poznat kao angažovan u svom stavu i provokativan u idejama, podjednako kao u realizaciji svojih svetski prepoznatljivih radova, on nam ovoga puta nudi jednu nemoguću varijantu. Dovodi jednog od najvećih populističkih lidera u nezamislivi kontekst i ambijentalno okruženje.

Erro, koji je oduvek tvrdio da je slikarstvo laboratorija mogućeg, da je eksperiment ili kombinacija novog i starog, realnog i imaginarnog, pravi ovom prilikom jednu novu stvarnost. Što je više predstava veštačka to više izgleda uverljivo. Snažnija je od stvarnosti i transformiše se u novu realnost koja u sebi ima reference simulakruma. Kult ličnosti, kakav je posedovao Mao Ce Tung, Erro pretvara u nezaboravne kompozicije ovog kineskog lidera na raznim mestima u Veneciji i na taj način, na svoj način govori nešto o manipulacijama raznih ideologija, o herojima revolucije kojima kliču narodne mase. Ovde Erro na genijalan način meša elemente kineske propagande sa slikama zapadne kontrapropagande. (danubeogradu.rs)

loading...