Naslovna » Izlasci » Muzika » Clubbing » Gilles Peterson deseti put u Beogradu

Gilles Peterson deseti put u Beogradu

U petak, 22. juna od 22.00, u bašti Sava centra (Milentija Popovića 9) nastupiće Gilles Peterson. Ograničen broj karata je u pretprodaji po ceni od 790 dinara i može se nabaviti na prodajnim mestima: Gigstix, Evetim, Blagajna DOB.[divider]

Jedinstvena pojava u clubbingu i umetnička ličnost koja uvek iznenađuje: mada je sjajan kao disk džokej i zabavljač starog kova (sa čuvenim najavama i odjavama pesama između blokova), ovaj legendarni londonski DJ je mnogo više od toga – puštajući jedinstveni miks house-jazz-latino-soul-funk tema, Gilles Peterson postaje i ostaje pouzdani vodič, koji uvek iznova otkriva šta sve može biti dobra muzika – kroz nastupe, kroz autorsku radijsku emisiju (odnedavno na BBC 6), te kao izdavač, kroz svoju etiketu „Brownswood“.

To što nastupa deseti put u srpskoj prestonici je fenomen koji nije lako objašnjiv. Od kad je na radiju B92 počela da se emituje njegova emisija „Worldwide“ stekao je bazu fanova koja je opstajala i širila se tokom godina, a koju nijedan drugi disk džokej nije stvorio kod nas. Neprekinuti niz od devet nastupa utemeljio je Gillesa kao konstantu u klupskoj kulturi Beograda, a njegovi nastupi su postali hodočašće za sve zaljubljene u vrhunski stil: u muzici, odevanju i novoj koncepciji zabave, sa ljudskim likom.

Respekt koji Gilles Peterson ima širom sveta vidi se i po činjenici da postoji globalno umetničko bratstvo od Vašingtona (Thievery Corporation), preko Berlina (Jazzanova), Beča (Kruder i Dorfmeister), Helsinkija (Nu Spirit Helsinki), do Tokija (UFO i Toshio Matsura), sa istim umetničkim pogledom na muziku, a kog upravo Gilles Peterson objedinjava. Poštovaoci naravno postoje širom Srbije i Beograda – kao što je već svima jasno, Gillesov prolećni beogradski nastup već je deo njegove lične tradicije.

Kao podrška nastupiće DJ Grasshoper i DJ Brka. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.