Naslovna » Izlasci » Muzika » Clubbing » Leto u MuzeYU: Nesvrstani bitovi (7. jun 2024)
Leto u MuzeYU: Matine žurka - Nesvrstani bitovi
Leto u MuzeYU: Matine žurka - Nesvrstani bitovi

Leto u MuzeYU: Nesvrstani bitovi (7. jun 2024)

Muzej Jugoslavije organizovaće matine žurku „Nesvrstani bitovi“ u muzejskom Parku skulptura u petak, 7. juna 2024. od 17.00 do 21.00.

Na ovom jedinstvenom muzičkom putovanju zainteresovani će biti u prilici da se provedu uz ritmove srpsko-tunižanskog DJ dua Beats Nonaligned (Nesvrstani bitovi) iz Bazela. Alica (Afro Lotus) i Srđan (Space Yugo / Uhuru Sound Resistance) svoje nastupe i muzički pravac oblikuju politikom Pokreta nesvrstanih i različitim oblicima otpora imperijalizmu, (neo)kolonijalizmu i rasizmu, kao i kulturnoj hegemoniji „prvog sveta“ odnosno „globalnog Zapada“.

Kako su antikolonijalna borba, Pokret nesvrstanih i blokovska podela sveta važne teme za Muzej Jugoslavije, organizatori ovu matine žurku iskoristiće da se osvrnu na muzičko nasleđe koje je pratilo ove borbe protiv kolonizatora, a povod je dobra zabava.

Ulaz je besplatan.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Već sedam godina tim Muzeja Jugoslavije, koji čine Dušan Jevtić i Sara Sopić, uspešno realizuje program LETO U MUZEYU sa idejom da ga kroz različite događaje afirmiše kao mesto za druženje i zabavu, ali i da testira mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona.

Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni, kao i mladih bendova koji tek pretenduju da se upišu u istoriju. Ova podrška važan je aspekat jugoslovenske omladinske kulture koju Muzej nastoji da baštini. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.