Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Nedovršene modernizacije“ u Muzeju istorije Jugoslavije

„Nedovršene modernizacije“ u Muzeju istorije Jugoslavije

Od 19. maja (17.00) do 1. jula u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6) biće otvorena izložba „Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma – Arhitektura i urbanizam u zemljama bivše Jugoslavije“.

Predstavljeni su arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Projekat se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorila „socijalistička modernizacija“ unutar specifičnog društvenog i geopolitičkog konteksta regije Jugoslavije „između istoka i zapada“, i teži da odgovori na pitanja u vezi sa njihovom ulogom i zaostavštinom u zemljama naslednicama.

Ti prostori ne samo da predstavljaju nedovoljno valorizovan i internacionalno relevantan kulturni sloj i deo urbanih identiteta, nego su oni i danas kuće u kojima se nalaze brojne vitalne urbane funkcije, naročito stanovanje i razni javni sadržaji. Modernizacijske akcije iz socijalističkog perioda najobimnija su faza urbanizacije regiona, a ambicije iskazane u mahom nedovršenim projektima pokazuju jednu utopijsku, optimističnu i tipično modernističku veru u integralno planiranje građene sredine, koje je ipak prevazilazilo realne mogućnosti društva.

U sklopu pratećih aktivnosti izložbe, organizovane su dečije radionice u saradnji sa udruženjem „Proces – edukativna arhitektura“. Radionice će biti organizovane svake subote od 12.00, u Muzeju istorije Jugoslavije. Stručno vođenje izložbi će biti organizovano nedeljom od 12.00 (za grupe studenata od 14.00). U nedelju, 20. maja, kroz izložbu će voditi autori i rukovodioci projekta Vladimir Kulić i Maroje Mrduljaš. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.