Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Nova atrakcija Beča: Time Travel Vienna

Nova atrakcija Beča: Time Travel Vienna

Prisluškujte razgovor austrijske carice Sisi i Volfganga Amadeusa Mocarta, letite u fijakeru iznad Beča a u bioskopu u 5D-formatu budite usred turske opsade grada – sve to obećava „Time Travel Vienna“, jednosatno zabavno putovanje kroz istoriju grada, koje svoj program počinje 1. juna u uređenim podrumskim prostorijama Salvatorijanskog manastira u samom centru Beča.

Nova atrakcija za posetioce carskog grada u ulici Habsburgerštrase nudi putovanje kroz vreme: „2000 godina u 60 minuta“. „Turisti u muzejima mogu da vide realne slike a mi smo takoreći ‘laki obrok’ uz sve to“, kaže direktor preduzeća „Time Travel Vienna“, Paul Rankine. U ukupno sedam prostorija za istorijsko putovanje od 60 minuta ima mesta za 32 osobe, a putuje se od vremena Rimljana, doba turske opsade, carskog Beča, Bečkog kongresa, ratnih godina i potpisivanja državnog ugovora.

Na početku putovanja jedan monah dočekuje goste i vodi ih kroz vreme, pri čemu posetioci mogu da prisluškuju razgovore sa Mocartom, caricom Sisi, Marijom Terezijom i Zigmundom Frojdom. Potom u bioskopu u 5D-formatu sledi transfer u vreme Rimljana i turske opsade. Specijalni efekti treba da dočaraju utisak učestvovanja u događajuima: „Posetioci će osetiti efekte vetra i pacove koji im pretrčavaju stopala“, kaže Rankine.

Posle toga sledi carsko doba Beča, praćeno valcerima u balskim salama grada, razgovori Mocarta i Johana Štrausa. Iz opuštene balske atmosfere putovanje vodi u mračno poglavlje istorije: atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, čuje se sirena za napad iz vazduha a sledeća stanica je sklonište. Po izlasku iz skloništa sledi vožnja kočijom kroz Beč, bolje rečeno, iznad Beča.

Ovo neobično putovanje kroz istoriju grada omogućila je najmodernija tehnika a u ovaj poduhvat investirano je oko šest miliona evra. Na oko 1.300 kvadratnih metara prostora susretaće se kako turisti tako i porodice sa decom u želji da se razonode i na brzinu saznaju bar malo o istoriji grada. (danubeogradu.rs)

loading...