Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival etnološkog filma 2012

Festival etnološkog filma 2012

Međunarodni festival etnološkog filma biće organizovan od 11. do 15. oktobra. Organizator je Etnografski muzej u Beogradu koji se trudi da svake godine pribavi i prikaže najnovije filmove etnografskog i antropološkog sadržaja.

Odabrani filmovi na XXI izdanju, po propozicijama Festivala, biće podeljeni u dve kategorije – takmičarsku i informativnu. U okviru takmičarske kategorije biće dodeljene tri nagrade – Gran pri Dragoslav Antonijević za najbolji film Festivala, nagrada za najbolji domaći film i nagrada za najbolji strani film.

Ove godine je za učešće na Festivalu prijavljeno 90 filmova iz 25 zemalja. Selekciona komisija (Anita Panić, TV autor i dokumentarista, Gordana Simonović-Veljković, TV reditelj i mr Miloš Matić, etnolog i antropolog) donela je odluku da od pristiglih filmova 21 film bude prikazan u okviru konkurencije, 15 filmova će biti prikazano u informativnoj sekciji.

Bon Appetit StillPo mišljenju komisije kod većine filmova se primećuje vrlo izražena tendencija ka angažovanom političkom filmu i filmu sa socijalnom tematikom. Brojni su i filmovi koji se bave preispitivanjem seksualnosti u određenim etničkim i religijskim zajednicama, s analitičkim pristupom odnosu društva, religije i porodice prema pojedincu drugačijeg seksualnog opredeljenja.

Kada je o filmskoj estetici reč, većina stranih filmova zadovoljava sve standarde profesije i pruža izvanredan filmski izraz, kakav se kod domaćih filmova ne zapaža. Međunarodni festival etnološkog filma je važan činilac u negovanju i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa kako Srbije tako i drugih zemalja sveta.

Pored glavnog filmskog programa, Festival i ove godine priređuje retrospektive filmova uz učešće uvaženih gostiju iz inostranstva, okrugle stolove, radionice… U planu je i prikazivanje serije emisija Iranske nacionalne televizije uz učešće reditelja Reze Madžlesija, zatim predstavljanje filmske produkcije Smitsonijan instituta u Vašingtonu (SAD), uz učešće Džejmsa Dojča, antropologa, kao i izbor novije ruske produkcije etnografskih filmova s Festivala RAFF iz Salekarda. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.