Naslovna » Izlasci » Film » Francuski dokumentarci o zdravoj hrani

Francuski dokumentarci o zdravoj hrani

Francuski dokumentarci o zdravoj hrani „Kako se hranimo? Od bašte do tanjira“ biće prikazani od 8. do 10. juna u Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

Beograđani će biti u prilici da ekskluzivno pogledaju četiri dokumentarna ostvarenja o problematici ishrane savremenog čoveka: kako se zaista hranimo, šta se promenilo u načinu proizvodnje, konzumacije i tretmana hrane u poslednjih nekoliko decenija. Reviju filmova će 8. juna od 20.00 otvoriti film „Deca će nas okriviti“ Žana Pola Žada, koji govori o tragičnim posledicama koje čekaju planetu i naša pokolenja ukoliko se ne zaustavi proizvodnja genetski modifikovane hrane.

Narednog dana, sa početkom u 19.00 biće emitovan film Žana Iva Koleta „Rat i mir u povrtnjaku“, koji će sa avanturama i peripetijama raznih stvorenja koja nastanjuju jedan bretonski povrtnjak mnoge podsetiti na kultno ostvarenje „Mikrokosmos“.

Poslednji dan rezervisan je za film „Svet po Monsantu“ Mari Monik Roben sa početkom u 17.00. Ovo ostvarenje je prethodno šokiralo svetsku javnost i „otvorilo oči“ političarima i medijima kako genetski modifikovana hrana počinje da dominira svetskom prehrambenom industrijom. Poslednji film „Blagorodno vreme“ Dominika Maršea biće prikazan u 19.00. Autor se bavi pitanjima šta je donela, a šta oduzela industrijalizacija poljoprivrede, te zašto je tako teško proizvoditi organsku hranu.

U saradnji sa Francuskim institutom i „TV 5 Mond“, filmovi će biti prikazani u Velikoj sali DOB-a. Za projekcije francuskih dokumentaraca potrebno je izdvojiti simboličnih 100 dinara. Takođe, u okviru programa publika će biti u prilici i da u subotu u 17.00 prisustvuje besplatnom predavanju na temu „Deset pravila zdrave ishrane“ istaknute nutricionistkinje dr Danijele Ristić Medić. (Beoinfo)