Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » London – centar sveta

London – centar sveta

London je prestonica Velike Britanije i najveći grad na Ostrvu, ali i domaćin Olimpijskih igara 1908, 1948. i 2012. Poslednja Olimpijada, ali i proslava dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II kao i „venčanje veka“ princa Vilijama i Kejt Midlton, učinili su da drugi najveći evropski grad bude najposećenija svetska turistička destinacija…

Pored toga što u Londonu živi populacija vrlo raznolikih kultura, nacionalnosti i religija, ovaj grad „nudi“ najpoznatije svetske građevine među kojima su Londonska tvrđava, Hajd park, Londonsko oko, Britanski muzej, Parlament, Vestminsterska opatija, katedrala Sv. Pavla, Tejt galerije, Trafalgar skver, Tauerbridž…

Grad na obalama Temze sa više od sedam miliona stanovnika je i evropski centar finansija, umetnosti, clubbinga, mode… Umerena klima ne utiče na turističku sezonu: London je podjednako interesantan i ujesen, leti, zimi – pogotovo tokom novogodišnjih praznika kada se ovde svake godine organizuje spektakularan doček Nove godine.

Pored burne istorije grada, londonski muzeji pričaju i o prošlosti celog sveta zahvaljujući najpoznatijim svetskim moreplovcima i avanturistima. Iako skup, veoma je primamljiv za šoping, pa je nezaobilazna gradska destinacija – robna kuća Harrods.

U Londonu je skoro sve atrakcija, pa čak i groblje Edgewarebury, koje turisti u poslednje vreme opsedaju da bi postavili makar jedan cvet na grob Amy Winehouse. Posebna priča su parkovi.

Najjača svetska pozorišna scena nalazi se oko Pikadilija, u Čering Krosu i Kovent Gardenu. Nezvanično svetsko prvenstvo u tenisu održava se svake godine u Vimbldonu, a jedan od najpoznatijih svetskih fudbalskih stadiona je Novi Vembli. Na najvećem svetskom natkrivenom stadionu, pored olimpijskih sportova, biće održano i finale Lige šampiona 2013. godine. Od 1. jula 2012. otvorena je i najnovija londonska superatrakcija, žičara preko Temze – Emirates Air Line – koja spaja O2 Arenu i ExCeL centar.

Kažu da se pravi Londonci upoznaju u pabovima, a svako ko je posetio London ili tamo živi ima svoj „najbolji restoran na svetu“.

Preporuka je da se u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva koristi javni prevoz, pogotovo popularni dabldekeri i metro. London ima čak pet aerodroma, ali dva su među najpoznatijim svetskim vazdušnim lukama – Hitrou i Getvik. (Intertravel)

Mapu Londona pogledajte OVDE!
Zvaničnu prezentaciju Londona pogledajte OVDE!
Informacije o vizama potražite OVDE!
Najpovoljnije avio karte možete rezervišite OVDE!
Najbolje ponude i hotelski smeštaj pronađite OVDE!

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.