Naslovna » BG špijun » 8. Grossmann festival fantastičnog filma i vina

8. Grossmann festival fantastičnog filma i vina

Slovenački „Grossmann festival fantastičnog filma i vina“, osmi po redu, biće održan od 16. do 21. jula u Ljutomeru.

Tokom šest dana festival će ugostiti filmske stvaraoce iz celog sveta, prikazati širok izbor aktuelne fantastične kinematografije, kao i starije žanrovske klasike, te pružiti publici mogućnost da se sretne sa autorima prikazanih filmova. Ulaz na sve projekcije je besplatan, posetiocima je omogućeno besplatno kampovanje tokom festivala, a pored filmskog programa biće priređene i degustacije odličnih vina, koja se ove godine za festivalsku nagradu po prvi put takmiče u međunarodnoj selekciji.

„Grossmann 2012“ ponudiće više od 90 različitih događaja: filmske projekcije, razgovore sa gostima, degustacije vrhunskih vina, prezentacije knjiga, umetničke izložbe, koncerte, glumačke radionice, radionice specijalnih efekata i filmske maske, kao i neobične nagradne izazove, poput izbora za Kraljicu vriska.

Festival svečano otvara srpsko ostvarenje „Doktor Rej i đavoli“, kojem je ovo regionalna premijera, i to uz prisustvo reditelja Dinka Tucakovića. Do subote će biti prikazano više od 30 dugometražnih i više od 40 kratkih filmova – od najaktuelnijih horor i fantastičnih naslova, preko filmova mlađih autora, do kultnih remek dela.

Neki od najavljenih gostiju su španski reditelj Jaume Balagueró, britanski animator Lee Hardcastle, britanski reditelji Julian Richards i Alex Chandon, kao i mnogi drugi.

Predsednik žirija za glavnu festivalsku nagradu „Hudi maček“ ove godine je istaknuti srpski reditelj Slobodan Šijan, dok će počasni gost biti naš poznati scenarista i reditelj Goran Marković. Njemu će poslednje večeri „Grossmann festivala“, u subotu 21. jula, biti uručena nagrada za životno delo, a priređena je i retrospektiva njegovih filmova: „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Variola vera“, „Već viđeno“, „Sabirni centar“, „Tito i ja“.

Na Grossmann festivalu i ove godine gostuju majstori specijalnih efekata iz Srbije – ekipa Sendija Kumalakante Mad Squirrel FX i Miroslav Lakobrija, potom Festival srpskog filma fantastike, kao i već kultni „Šok Koridor uživo“. Takođe, nekoliko filmova srpskih autora učestvuje u takmičarskom delu programa: u selekciji za najbolji muzički dokumentarac i kratkometražna filmska ostvarenja.

„Grossmann festival fantastičnog filma i vina“ od osnivanja 2005. godine ima izuzetnu saradnju sa Domom omladine Beograda, u kojem se redovno održavaju gostovanja ovog festivala pred beogradskom publikom.

Dodatne informacije i kompletan program Grossmann festivala, koji je i član Evropske federacije filmskih festivala fantastike (European Fantastic Film Festival Federation), možete pronaći OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.