Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč – obiđite grad za 72 sata

Beč – obiđite grad za 72 sata

Nikada niste bili u Beču? Krajnje je vreme, jer u glavnom gradu Austrije ima mnogo toga da se vidi. Pokušajte za 72 sata da obiđete najlepša mesta u Starom gradu, Šenbrunu, Prateru, na Dunavu…

Beč za 72 sata, 1. dan
9.00
Posle dobrog bečkog doručka počnite dan sa obilaskom Hofburga i razgledajte privatne odaje cara Franca Jozefa Prvog (vlad.1848-1916) i njegove supruge, lepe carice Elizabet, zvane Sisi. Carski escajg se može videti u Srebrnoj komori, a nikako se ne sme izostaviti Riznica blaga sa jedinstvenim krunskim draguljima.

10.45
Za predstave Španske jahačke škole bi trebalo unapred da se rezervišu karte, odmah pored se može posetiti Muzej lipicanera.

11.30
U pauzi svratite u pekaru „Hofcukerbekeraj“, ali požurite, jer u 12.00 na Hoen Marktu otkucava sat Ankerur – to je predstava za sebe. Posle toga idite na Judenplac, gde je moguć pogled na Muzej Judenplac i na spomenik u znak sećanja na progone Jevreja. Ili istražujte zapetljane uzane ulice u kojima se čini kao da je vreme stalo.

14.00
Nastavljamo sa najstarijom bečkom crkvom St. Rupreht (iz 8 v.) odakle imate dobar pogled na Dunavski kanal i kej Franca Jozefa. Sada ćete stići do središta Beča – katedrale Sv. Stefana, zaštitni znak grada star 850 godina. Ko uspe da savlada 343 stepenika, popeće se na južni toranj – imate panoramu koja se isplati.

15.30
Vreme je za šoping: kako Graben sa baroknim spomenikom kugi tako i čuvena ulica Kernter štrase okruženi su lepim prodavnicama i kafićima. Prošetajte pešačkom zonom do 100 godina stare Secesije, paradnog primera bečke arhitekture Jugendstila i – ne žurite sa Betovenovim frizom Gustava Klimta.

17.00
Na Karlsplacu su paviljoni gradske železnice koje je izgradio Oto Vagner – jedan služi kao kafić, drugi je ogranak Bečkog muzeja. Našmarkt je bazarski spektakl za nos, uho i oko – tu se primeti da u Beču počinje Balkan (ili čak Orijent?).

18.30
Pre nego se bacite u noćni život trebalo bi da napravite pauzu u hotelu.

19.30
„Prabečki“ večernji užitak su Hojrige, jednostavni lokali vina u prirodi, što su skromniji i udaljeniji, to su lepši. Potražite ih zato ne samo u Grincingu, nego i u Ziveringu, Peclajnsdorfu ili s druge strane Dunava u štamersdorfu.

22.30
Prošetajte malo kroz Stari grad i završite veče u jednom „in“ lokalu, kao na primer u Bermudskom trouglu gde su nanizani lokali.

Belvedere (Wikimedia) Crkva Sv. Petra (Wikimedia)

Beč za 72 sata, 2. dan

9.00
Vozite se metroom (linija U4) do Dvorca Šenbrun i popnite se do kafea „Glorijete“ gde vas očekuje fantastičan pogled na dvorac i grad ili svratite do zoološkog vrta. U samom dvorcu neka vas kroz raskošne prostorije vodi „audio-gajd“ da dobijete predstavu o tome gde su stanovali i šta su radili Habsburzi.

12.00
Natrag u centar gde najpre šetate preko Karlsplaca sa crkvom Karlskirhe i paviljona Ota Vagnera.

13.00
Ako ste ogladneli idite u prijatni „bajzl“ ili prosto rečeno – krčmu.

14.00
Počinje obilazak u Državnoj operi – svečane stepenice, mermerna sala i crveno-zlatna sala za publiku. Iza opere idite u Hotel „Zaher“ koji je poznat po torti i razgledajte spomenik protiv rata i fašizma na trgu ispred Albertine.

15.00
Sasvim u blizini počivaju mošti Habsburgovaca u hladnom podrumu Kapucinergruft. Posle ovoga uživajte u grandioznoj panorami sa Gornjeg Belvederea u kojem su, između ostalog, izložena dela Klimta, Šilea i Kokoške. Posle ‘ovoliko’ umetnosti i istorije na redu je zabava. Od Južne železničke stanice stižete do Vurstelpratera. Vozite se čuvenom Panoramom, probajte specijalitete u restoranu „Švajcerhaus“.

19.30
Sada isprobajte kulturni život jer je Beč, na kraju krajeva, svetski centar pozorišta i muzike. Pored renomiranih bina, lokacija gde se održavaju mjuzikli i koncerti postoji i alternativna scena sa brojnim binama malih umetnika i lokalima sa muzikom uživo poput „Jazzland“, „Birdland“ ili „Porgy & Bess“.

22.30
Do kasno u noć vlada živahna atmosfera u pešackoj zoni oko štefansplaca, a u bočnim uličicama uvek ima prijatnih kafića i dobre zabave.

A23 (Wikimedia) Beč na Dunavu (Wikimedia)

Beč za 72 sata, 3. dan

9.00
Prošetajte posle doručka kroz park Burggarten i preko Heldenplaca u romantični vrt Folksgarten. Prekoputa Folksgartena nalazi se Parlament.

10.00
Prekoputa bečke Gradske skupštine nalazi se pozorište Burgteater, a najpopularniju bečku varijantu kafe „melanž“ popijte u Kafeu „Lantman“, sastajalištu ljudi iz sveta pozorišta i politike.

10.30
U ostatku dana možete razgledati još mnogo toga. Ko voli čudnovatu arhitekturu, može da razgleda kuću Hundertvaserhaus, jedan ‘malo drugačiji’ stambeni kompleks, a u obližnjem muzeju KunstHausVin ima još takve razigrane gradnje. Na kreativan i nekonvencionalan način Kuća muzike predstavlja muzičke vrhunce i vizije, istorijske i zabavne sadržaje. Ljubitelji klasične i savremene umetnosti očekuju brojni muzeji, izložbeni prostori i galerije – poput Muzeja istorije umetnosti sa svojom velikom ‘zbirkom starih majstora’.

Spektakularna kulturna površina i jedna od 10 najvećih svetskih muzejskih četvrti je bečka Muzejska četvrt, kulturna četvrt od nekadašnjih dvorskih konjušarnica i impozantnih novogradnji. U ovoj četvrti se nalaze i Muzej Leopold, Muzej savremene umetnosti fondacija Ludvig, Kunsthale, festivalske hale E i G kao i bečki Arhitektonski centar, Dečiji muzej Zoom i Džungla – pozorište za decu i prostor za eksperimentisanje kulturnih inicijativa. „Muzej“ posebne vrste je Centralno groblje sa počasnim grobovima mnogih poznatih političara u umetnika i crkvom u jugendstilu.

U šoping kroz s ljubavlju restauirane ulice osim Starog grada pozivaju i 7. i 8. opština. (Compress)

Panorama Beča (Wikimedia) Bečki univerzitet (Wikimedia)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.